Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

4 tipy, ktoré pomôžu vašim deťom rozvíjať zdravé návyky

Foto: TASR - Milan Kapusta

Ako rodič ste zodpovedný za zdravotný stav vášho dieťaťa a zaistenie jeho optimálnych podmienok pre pohodlný život spojený s pocitom istoty a bezpečia.

Bratislava 10. januára (OTS) - Je teda v prvom rade na vás, aké návyky a zodpovedný prístup k vlastnému životu a zdraviu u svojich detí vypestujete. My vám predstavíme niektoré tipy a pokyny, ktoré vám pomôžu začať.

1. Buďte im príkladom
To je asi tá najlepšia a najzákladnejšia vec, ktorou ukážete vašim deťom, ako sa v živote vyhnúť škodlivým vplyvom okolia a nezdravým lákadlám. Musíte do tohto okolia vysielať signály, že zdravie je pre vašu rodinu dôležité. Vyhnite sa stravovaniu v rýchlom občerstvení a namiesto toho si rezervujte pobyty s deťmi, na ktorých sa im môžete naplno venovať.

2. Udržujte pozitívne myslenie
Ani vám to asi nie je príjemné, keď je v okolí osoba, ktorá diktuje, čo nemáte robiť. Deti nie sú na tom inak. Oveľa lepšie sa im počúva to, čo robiť môžu. Nič nepokazíte ani pochvalou za dobre vykonanú prácu. Samozrejme, že tým nepodporujeme detskú prácu, no svoje povinnosti by adekvátne svojmu veku mali mať tiež. Vy si urobte poriadok v zostave obývacej steny a deti nech to skúsia v detskej izbe.

3. Myslite reálne
Nie, že by sa dala rodina a výchova detí celkom prirovnať k podnikaniu, ale určitá podobnosť tam je. Minimálne v systéme riadenia. Kľúčom k prijatiu akéhokoľvek nového správania je nastavenie realistických cieľov. Ani vo výchove sa bez nich nezaobídete. V priebehu času začínajte s malými a postupne sa prepracujete k tým väčším a náročnejším.

4. Stanovte si limity
Môže to byť aj obmedzenie televízie, videohier a času detí stráveného za počítačom. Tieto návyky vedú k sedavému životnému štýlu a nadmernej konzumácii, čo zvyšuje riziko obezity a kardiovaskulárnych ochorení. Dve hodiny bez počítača denne by mali stačiť. Ak to celkom deti nepochopia, nové ročné vyúčtovanie nájomného bude vďaka tomu pre váš rozpočet o niečo prijateľnejšie.

Nezabudnite na hru a spoločne trávené chvíle. Zároveň buďte obhajcom zdravej stravy, aby sa všetky informácie ohľadom takéhoto životného štýlu dostávali do pozornosti a povedomia vašich detí.