Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Mamičky, ktoré deti očkujú, majú obavy z nežiaducich účinkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám.

Bratislava 25. marca (TASR) – Viacerí rodičia na Slovensku odmietajú povinné očkovanie pre svoje deti, často to býva najmä pre obavy z nežiaducich účinkov vakcín. Najčastejšie v prípade vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR). Obavy z nej má aj mamička Mária z Bratislavy. Napriek tomu, že dieťa ňou zaočkovať dá, nechce tak urobiť podľa predpísaného očkovacieho kalendára.

"V prípade MMR vakcíny sa očkujeme vyslovene pre cestovanie, aby sme mohli bezpečne cestovať, a aj pre migračnú krízu a osýpkam v ostatných štátoch. Odďaľovali sme to, podľa nás, pre horší priebeh tretieho očkovania s hexa vakcínou. Dostali sme aj pokutu," povedala pre TASR. Matky, ktoré svoje deti neočkujú, chápe. Poukazuje, že diskusia s lekármi o rizikách býva občas ťažká. Chýba jej v nej empatia a ochota vysvetľovať.

Žilinčanka Katarína so svojou dcérou absolvuje všetky očkovania, priznáva však, že pred nežiaducimi účinkami má rešpekt. "Preto vždy dbám na to, aby bola dcéra stopercentne zdravá a zároveň, aby ani v jej okolí neboli choroby. Zatiaľ sme zažili len zvýšené teploty, inak očkovanie znáša dobre," priblížila svoju skúsenosť.

Jej kamarátka Lívia má na vec iný pohľad, pre nežiaduce účinky v letáku k vakcíne z povinného očkovania ako zástava srdca či dýchania sa rozhodla syna neočkovať. "Puklo by mi srdce, keby som iba tak dovolila ublížiť mu a ešte by som ho pri tom mala aj držať. Snažíme sa mu dávať to najlepšie - domáce mäso, zeleninu, ovocie a podobne... a potom by sme do neho len tak dali niečo, o čom ani poriadne nevieme, čo všetko obsahuje," skonštatovala.

Adriána z Popradu syna očkuje a považuje za ľahkovážne, ak tak iné mamičky nerobia. "Obavy mám z hocičoho, aj z normálnych liekov. Myslím, že je to dôležité, rozprávala som sa s kamarátmi lekármi, a tí mi povedali, že určite očkovať. Vysvetlili mi, prečo bývajú nežiaduce účinky. My máme šťastie, náš syn je v poriadku. Obavy som mala, ale nikdy ma ani nenapadlo, že nepôjdeme na očkovanie," uviedla.

Rovnaký postoj k očkovaniu má aj Kristína z Bratislavy, dcéru zaočkovala aj nad rámec povinného očkovania. "Každý má obavy, treba si zvážiť, čo je reálne riziko a uvedomiť si, že takto sa môže človek báť aj všeličoho iného," skonštatovala s tým, že ak by svoje dieťa chránila absolútne, tak by nikdy nevyrástlo a nič sa nenaučilo. Antivakcinačné aktivity odmieta. Keď sa ukázalo, že bola sfalšovaná štúdia o tom, že MMR vakcína spôsobuje autizmus, vôbec ju to neprekvapilo.

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole.