Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Magazín

Ako zabrániť tomu, aby vošky a burina ničili vašu úrodu?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nie všetko, čo rastie v našej záhrade je úplne prospešné a potrebné.

Bratislava 20. decembra (OTS) - A inak na tom nie je ani burina, s ktorou si mnohí majitelia aj tých najkrajších záhrad a pozemkov robia každú jednu sezónu starosti. Odstraňovanie vošiek, buriny a iných škodcov mechanickou cestou, nie je vždy jednoduché a pohodlné. Preto sa viacerí z nás uchyľujú k rôznym prípravkom a postrekom.

Vyskúšajte postreky na zemiaky
Buriny sa delia na jednoročné a viacročné. Ročné buriny sa vyznačujú vysokou rýchlosťou šírenia v konkrétnej lokalite – najmä pomocou vetra, zvierat a ľudí. Trvalky žijú niekoľko rokov a majú dobre rozvinutý koreňový systém, vďaka ktorému prežívajú nejednu zimu.

Najhoršie na tom je, že sa rozhodnú udomácniť práve na miestach, ktoré potrebujú pre svoj rast iné a pre nás potrebné plodiny, ako sú napríklad zemiaky. Našťastie vám pomôžu sa tejto buriny veľmi jednoducho a rýchlo zbaviť účinné postreky na zemiaky.

Neželaných návštevníkov v záhrade je ale oveľa viac.

Ako zneškodniť vošky na ovocných stromoch?
Vošky sa považujú za jeden z najškodlivejších škodcov stromov a kríkov. Preto, ak máte rodinný dom, chatu a na ňom záhradu s množstvom krásne rozkvitnutých stromov, mali by ste sa s voškami, ktoré ich môžu z rôznych dôvodov napadnúť, naučiť zaobchádzať.

Starostlivosť o záhradu predsa zahŕňa nielen včasné zalievanie, ale aj správne ošetrenie pred možnými škodcami. Niekomu v tom môžu pomôcť účinné ľudové metódy, napríklad mydlová voda, no istejšie a rýchlejšie to zvládne špeciálny postrek proti voškám na ovocných stromoch.

Ide o malý hmyz, ktorý sa na postihnutých miestach vyskytuje najmä v júli až auguste a veľmi rýchlo infikuje aj ostatné okolité plodiny, čo je spôsobené najmä zvýšenou plodnosťou tohto hmyzu(až 130 lariev od jednej samičky).

Postrekom proti burine sa negatívnych dopadov na zdevastované stromy a inú úrodu môžete vyhnúť veľmi jednoducho a rýchlo. Myslite však pritom aj na správnu starostlivosť a ochranu celej úrody, ktorá sa práve v týchto mesiacoch postará vo vašej domácnosti a komore o potrebné zásoby.