Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Francúzsky lezec Alain Robert vyliezol po fasáde hotela v Havane

Alain Robert Foto: TASR/AP Photo

Strechu 27-poschodového hotela dosiahol približne za 30 minút.

Havana 5. februára (TASR) - Francúz Alain Robert, špecializujúci sa na lezenie na výškové budovy, včera (4. februára 2013) na Kube bez pomoci lán a akéhokoľvek istenia zdolal slávny havanský Hotel Tryp Habana Libre, v minulosti známy ako Havana Hilton. Informovala o tom agentúra AP.

Robert, ktorý už v minulosti zdolal mnohé najvyššie budovy sveta, vyliezol na strechu hotela približne za 30 minút, pričom ho z ulíc povzbudzovali stovky nadšených divákov. Strechu 27-poschodového hotela dosiahol o 13.30 h miestneho času (19.30 h SEČ).

Odvážny 50-ročný Francúz uviedol, že jeho najväčšou obavou nebola 126-metrová výška budovy, ale jej krehká fasáda, nakoľko sa hotel nachádza v havarijnom stave. Pred začatím výstupu sa Robert agentúre AP zdôveril, že je nervózny. "Pred výstupom je to vždy trocha ťažké. Avšak potom sa cítim skvelo - ako znovuzrodený, slobodný," povedal.

Robert dorazil do Havany minulý týždeň a čakal na povolenie úradov na uskutočnenie svojho cieľa. V mnohých krajinách často liezol nelegálne a neraz ho kvôli tomu zatkli.

Vo svojej kariére francúzsky lezec, prezývaný Spiderman, úspešne zdolal mnohé mrakodrapy, vrátane bývalého Sears Tower v Chicagu, Empire State Building v New Yorku, či most Golden Gate Bridge v San Franciscu. V roku 2007 zavítal aj do Bratislavy, kde iba s pomocou holých rúk vyliezol na netypickú budovu Slovenského rozhlasu.