Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Alcatraz, obávané americké väzenie, sa zmenil na turistickú atrakciu

Foto: TASR/AP

Niekdajšiu väznicu na ostrove ročne navštívi 1,4 milióna turistov.

Alcatraz/Bratislava 23. júna (TASR) – Federálna vláda USA modernizáciou bývalého vojenského väzenia v Alcatraze riešila problém so vzrastajúcou kriminalitou počas veľkej hospodárskej krízy začiatkom minulého storočia.

Prví väzni sem prišli 11. augusta 1934.

Deväťhektárový ostrov s premenlivým počasím nachádzajúci sa dva kilometre od pobrežia v zálive neďaleko San Francisca dostal svoje meno Isla de Alcatraces v roku 1775 od španielskych moreplavcov podľa vtákov podobných pelikánom, ktorými bol vtedy osídlený.

V roku 1850 ostrov prevzala armáda USA. O tri roky stál na ostrove, ktorý bol súčasťou vojenského opevnenia USA, prvý maják. V roku 1868 sa ostrov stal vojenským väzením, pretože sa ukázalo, že chladné vody oceánu tvoria prirodzenú prekážku pred útekom a stačia minimálne bezpečnostné opatrenia.

Zvláštnosťou Alcatrazu bolo, že väzni museli byť počas dňa mimo svojich ciel v zamestnaní. Keďže verejnosť na pevnine bola nespokojná s pochmúrnym vzhľadom ostrova, miestni záhradkári údajne poskytli semienka a priesady, pomocou ktorých ho väzni pretvorili na prijateľnejší aspoň pri pohľade z pevniny.

Foto: TASR/AP
Armáda sa rozhodla zavrieť svoju väznicu v roku 1934. Jej vlastníkom sa stala justícia. Nárast zločinnosti v období krízy a prohibície viedol k tomu, že federálna americká vláda sa rozhodla prestavať dovtedy mierne väzenie pre svoje potreby.

V apríli 1934 sa začalo s rekonštrukciou. Do ciel bola zavedená elektrina, do okien vsadili mreže, priečky vystužili železom, vystavali novú galériu pre ostreľovačov. Navrhnutý bezpečnostný systém nepripúšťal nijaký pokus o vzburu alebo útek. Do stropu miestnosti, kde sa väzni stravovali, boli napríklad namontované zásobníky so slzotvorným plynom, ktoré sa dali ovládať z dvoch miest. Všetky možné únikové cesty boli zacementované.

Z Alcatrazu sa stalo neprekonateľné väzenie pripravené pre najhorších zločincov. Aj keď bolo zaznamenaných niekoľko útekov, ich aktéri zahynuli alebo boli vrátení medzi múry žalára, ktorý slúžil svojim účelom až do roku 1963. Vo federálnej väznici si odpykávali tresty aj neslávne známi zločinci ako Al Capone, George Kelly či Robert Stroud.

V rokoch 1969-1971 ostrov obsadili Indiáni, ktorí si priali vytvoriť na jeho území indiánske vzdelávacie centrum. Vláda USA, ktorá mala s ostrovom iné úmysly, im po vyjednávaniach pridelila na tieto účely federálnu pôdu v americkej Kalifornii.

Foto: TASR/AP
V roku 1972 sa ostrov stal súčasťou rekreačnej zóny Golden Gate National Recreation Area. Hlasovaním voličov v kalifornskom San Franciscu bol v roku 2008 odmietnutý návrh na zbúranie tejto svetoznámej bývalej väznice, ktorá sa mala zmeniť na globálne mierové centrum, konferenčné stredisko na riešenie konfliktov, labyrint a kruhový indiánsky symbol harmónie a porozumenia.

Niekdajšiu väznicu na ostrove ročne navštívi 1,4 milióna turistov.