Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

VIDEO:Dnes mal premiéru nový Aligator 4x4 Master II. Čo všetko dokáže?

Aligator 4x4 Master II Foto: Kerametal, s.r.o.

Ľahké obrnené vozidlo slovenskej produkcie Aligator prichádza v podobe svojej už tretej generácie. Podľa výrobcu je Aligator 4x4 Master II odolnejší a zároveň dynamickejší ako jeho predchodcovia.

Bratislava 10 . mája (Teraz.sk) – Svetovú premiéru malo dnes na medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 2016 v bratislavskej Inchebe ľahké obrnené vozidlo slovenskej produkcie Aligator. Prichádza v podobe svojej už tretej generácie. Podľa výrobcu je Aligator 4x4 Master II "ešte odolnejší a zároveň dynamickejší ako jeho predchodcovia".

Na veľtrhu vystúpil aj minister obrany Peter Gajdoš a informoval o zámere pokračovať v modernizačných projektoch slovenskej armády. "Nariadil som spracovať analýzy Bielej knihy, ktorá je jeden z takých pilierov výstavby a rozvoja ozbrojených síl (OS). V spolupráci s ostatnými bezpečnostnými organizáciami a hlavne ministerstvom zahraničných vecí by sme radi prepracovali novú bezpečnostnú stratégiu," povedal pre TASR.



Návštevníci môžu v rámci veľtrhu IDEB vidieť obrnené transportéry, tanky, detektory výbušnín, bojové a prieskumné vozidlá, pancierové nákladné automobily, húfnice, ale aj širokú ponuku ručných zbraní, streliva, najmodernejšie komunikačné a IT prostriedky, mobilné kontajnery, letecké trenažéry, strelnice, výstroj vojaka a ďalší vojenský i policajný materiál.

Nový Aligator, ktorý predstavili na veľtrhu, narástol o viac ako meter do dĺžky, jeho prepravná kapacita sa zvýšila zo 4 na 9-10 osôb a nosnosť zo 750 kg na takmer 3,2 tony.

Napriek svojej robustnosti jazdí vysokou rýchlosťou 130 km/h a v mimoriadnych situáciách dokáže na spevnených cestách vyvinúť rýchlosť až do 145 km/h.

Pozrite si video od výrobcu Aligatora:

ALIGATOR 4x4 MASTER II by Kerametal

„Tieto zmeny odzrkadľujú trendy vo svete, kde rastie záujem o väčšie a výkonnejšie vozidlá, ktoré dokážu prepraviť viac ľudí i techniky,“ uviedol Igor Junas, generálny riaditeľ spoločnosti Kerametal, ktorá zastrešila vývoj ako aj výrobu vozidla.

Aligator 4x4 Master II sa dokáže bez prípravy brodiť do celkovej výšky 1,5 m a je možné ho upraviť tak, aby dokázal prekonávať aj vodné prekážky. Má zvýšenú pancierovú odolnosť a úplne nové riešenie podvozku s ochranou proti mínam a nástražným systémom. Vozidlo je vybavené automatickým dofukovacím systémom kolies s dojazdovými vložkami, ako aj špeciálne navrhnutou protipožiarnou ochranou. Novinkou je tiež odnímateľný pancier, ktorý podstatne zvyšuje ekonomiku prevádzky v menej rizikových situáciách.

Aligator 4x4 Master II
Foto: Kerametal, s.r.o.


Nový Aligator je výsledkom slovenského vývoja, do projektu sa zapojilo vyše 20 firiem domáceho obranného priemyslu. Otvára sa tiež priestor na prehĺbenie medzinárodnej kooperácie, najmä s Českou republikou a krajinami V4, ako i možnosť využiť nové exportné príležitosti. Tento potenciál podľa výrobcu Aligatora podporuje i vývoj vo svete, kde sa "segment obrnených vozidiel 4X4 za posledných 10 rokov viac ako strojnásobil".

Aligator 4x4 Master II - technické údaje

Osádka 2 – 9 osôb + výbava
Výkon motora 185kW pri 2500 ot., obsah 6700 cm3, krútiaci moment 925 Nm/1500 ot.
Prevodovka 6-stupňová, automatická
Celková hmotnosť 12 000kg
Max. rýchlosť na ceste 130 km/h, v urgentných prípadoch krátkodobo až 145 km/h
Max. rýchlosť na vode 5,5km/h, v prípade požiadavky na integráciu kitu pre obojživelný režim
Pohon 4x4
Merný výkon 22kW/t
Spotreba 25 litrov / 100km - podľa terénu
Dojazd min.700 km – podľa terénu
Bočný náklon 40%
Šírka priekopy 0,85m
Kolmý stupeň 0,45m
Predný nájazdový uhol 70°
Zadný nájazdový uhol 42°
Brodenie bez prípravy 1,5 m
Svetlá výška 400 mm


Pozrite si fotogalériu: