Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Americká amatérka Geraldine Mocková pred 50 rokmi obletela Zem

Geraldine Mocková Foto: Wikipédia

Na svoj let použila Mocková malé jednomotorové lietadlo značky Cessna 180, ktoré rodina vlastnila už 11 rokov.

Oukland/Bratislava 16. apríla (TASR) – Americká amatérska pilotka Geraldine Mocková úspešne zavŕšila pred 50 rokmi ako prvá žena na svete let okolo zemegule a stala sa najznámejšou "lietajúcou ženou z domácnosti" (flying housewife). Po oblete zemegule pristála v americkom Ouklande 16. apríla 1964 (niektoré zdroje uvádzajú ako deň ukončenia jej letu 17. apríl).

Geraldine Mocková sa narodila 22. novembra 1925 v Newarku v americkom štáte Ohio. Absolvovala miestnu univerzitu a určitý čas pred svadbou pracovala na letisku. Keď sa v roku 1945 vydala, ani tri deti a starostlivosť o domácnosť jej nestačili vyplniť všetok čas. Iba zo žartu jej manžel v jednej nepokojnej chvíli navrhol, aby obletela zemeguľu, netušiac, že to zoberie vážne. Geraldine Mocková, ktorá mala dovtedy ako amatérska pilotka nalietaných 500 letových hodín, sa ihneď pustila do príprav.

O svojom pokuse obletieť zemeguľu informovala v súlade s podmienkami registrátora rekordov vo Švajčiarsku aj miestnu tlač. Odlet sa konal 19. marca 1964 z letiska v Columbuse (USA).



Jednomotorové lietadlo značky Cessna 180

Na svoj let použila malé jednomotorové lietadlo značky Cessna 180, ktoré rodina vlastnila už 11 rokov. Pretože cestovala sama, mohli bandasky s pohonnými látkami vyplniť zvyšný priestor lietadla. Na palube mala aj rozhlasový prijímač, ktorý jej krátil dlhú chvíľu.

Mocková pristála na Bermudách, na Azoroch, v Casablanke (Maroko), v Alžírsku. Omylom pristála aj v armádou kontrolovanej zóne v Líbyi. Odtiaľ sa našťastie dostala po dvoch hodinách vypočúvania. V Káhire (Egypt) absolvovala výlet na ťavách k pyramídam. Potom nasledovalo Karáčí (Pakistan) a indické Naí Dillí a Kalkata, Bangkok (Thajsko) a filipínska Manila. Z Manily Mocková letela na americký ostrov Guam a na ďalší americký ostrov Wake. Počas letu na Havajské ostrovy (USA) prekonala medzinárodnú dátumovú hranicu (hranica, po prekročení ktorej treba zmeniť dátum). V americkej Kalifornii v meste Oukland úspešnú letkyňu rekordérku čakal manžel (jej nebezpečné dobrodružstvo spôsobilo, že schudol osem kilogramov), dav ľudí, tlač, rozhlas a televízia.

Domov do Columbusu sa Geraldine Mocková dostala 17. apríla 1964. Jej lietadlo zaujalo čestné miesto v továrni spoločnosti, ktorá ho vyrobila a výrobcovia ju obdarovali iným typom Cessny, s ktorým dosiahla ešte ďalšie rekordy.

Geraldine Mocková na svojej ceste prekonala počas 29 dní, 11 hodín a 59 minút 36.786,3 km a strávila vo vzduchu 158 letových hodín. Za rekord (ako prvá žena, ktorá obletela zemeguľu) ju americký prezident Lyndon Johnson dekoroval zlatou medailou Federálneho leteckého úradu (FAA). Cenami a medailami ju ocenili aj ďalšie krajiny. Bola prvou ženou, ktorá získala Medailu Louisa Blériota.

Mocková vyrastala medzi chlapcami a zúčastňovala sa na ich dobrodružných hrách. Jej túžbou bolo dostať pod vianočný stromček vláčik, čo jej však rodičia v detstve nesplnili. Podľa nich sa to pre dievča nehodilo. Vláčik na hranie dostala elegantná a šikovná pani Mocková, ktorá v televízii viedla reláciu pre deti o splnení ich snov, až v roku 1990 od svojich detí a vnukov. Vláčik mal ich slávnej mame a starej mame pripomínať preukázanú odvahu a húževnatosť.