Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Americká vesmírna sonda Juno rekordne blízko obletela okolo Jupitera

KK25 Pasadena - Jim Green sa teší po tom, čo sa americká sonda Juno dostala na eliptickú obežnú dráhu okolo planéty Jupiter, 4. júla 2016 v Pasadene. Americká družica Juno sa podľa plánov dostala na eliptickú obežnú dráhu okolo planéty Jupiter. Informoval americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA), ktorý dostal od družice potvrdzujúci signál o úspešnom ukončení manévru. Družica Juno sa vydala na cestu medziplanetárnym priestorom 5. augusta 2011, keď ju do vesmíru vyniesla najsilnejšia verzia americkej rakety Atlas V Foto: TASR AP

Sonda preletela nad Jupiterom vo výške 4200 kilometrov. Žiadne iné vesmírne zariadenie sa počas hlavnej fázy svojej misie dosiaľ nedostalo k tejto gigantickej plynnej planéte tak blízko.

Washington 28. augusta (TASR) - Americká vesmírna sonda Juno vykonala v sobotu prvé priblíženie sa k planéte Jupiter. Na jeho obežnej dráhe je toto zariadenie, prevádzkované Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), od začiatku júla. Sonda preletela nad Jupiterom vo výške 4200 kilometrov.

Žiadne iné vesmírne zariadenie sa počas hlavnej fázy svojej misie dosiaľ nedostalo k tejto gigantickej plynnej planéte tak blízko, píše stanica BBC. Fotografické zábery, ktoré sonda vyhotovila, zverejní NASA v nasledujúcich dňoch. Juno cestovala k Jupiteru päť rokov, pričom prekonala 2,8 miliardy kilometrov.

"Je to prvá príležitosť pozrieť sa naozaj zblízka na tohto kráľa našej slnečnej sústavy a pochopiť, ako funguje," vyhlásil Scott Bolton z výskumného strediska Southwest Research Institute (SwRI). Juno má prispieť k objasneniu tajomstiev slnečnej sústavy získaním poznatkov o pôvode a vývine jej najväčšej planéty.

Sonda sa pohybuje rýchlosťou 208.000 kilometrov za hodinu. Jej technológia sa zameriava na skúmanie vrstiev Jupitera, ich zloženie, teplotu, pohyb a ďalšie parametre.

Jupiter je 11-krát širší než Zem a až 300-násobne objemnejší. Cesta okolo Slnka mu trvá 12 rokov; jeden deň na Jupiteri trvá desať hodín. Svojím zložením pripomína hviezdu, tvorí ho najmä vodík a hélium. Je piatou planétou od Slnka. Pomenovaný je po najvyššom rímskom bohovi - jeho manželkou bola Juno.