Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

HISTÓRIA:Výrobca bojovej látky napalm odsúdil jej použitie vo Vietname

Na archívnej snímke z 8. júna 1972 ťažko popálené deväťročné dievča Kim Phuc beží v skupinke detí po ceste pri juhovietnamskej dedine Trang Bang po leteckom napalmovom útoku. Foto: TASR/AP

Fieser v obhajobe svojho objavu vždy uvádzal, že použitie napalmu proti ľuďom nebolo nikdy cieľom jeho výskumu – malo vždy ísť o prostriedok na zničenie techniky a budov.

Belmont/Bratislava 25. júla (TASR) - Americký profesor a chemik Louis Frederick Fieser bol vynálezca bojovej látky napalm. Od jeho úmrtia uplynulo dnes 40 rokov. Zomrel v Belmonte v Spojených štátoch amerických (USA) 25. júla 1977.

Napalm je bojová zápalná látka. Tvorí ju zmes bežne dostupného benzínu a niektorých ďalších látok, ktoré túto zmes zahusťujú. Zahusťovanie zvyšuje priľnavosť napalmu a znižuje vysokú rýchlosť horenia celej zmesi.

Bol vyvinutý v USA počas druhej svetovej vojny tímom chemikov Harvardovej univerzity pod vedením Louisa Fiesera. Používal sa ako munícia pre plameňomety a náplň do zápalných bômb. Prvýkrát bol použitý americkou armádou počas druhej svetovej vojny na západnom fronte aj v Tichomorí.

Louis Frederick Fieser sa narodil 7. apríla 1899 v Columbuse v štáte Ohio (USA). Vyštudoval chémiu na Harvardovej univerzite. Jeho záujem o cyklické zlúčeniny chinóny ho v 30. rokoch 20. storočia priviedli k tomu, že prispel vo veľkej miere k poznaniu zloženia a syntézy prírodnej látky vitamínu K (vitamín K rozpustný v tukoch je nevyhnutný pre funkciu proteínov podieľajúcich sa na zrážaní krvi a má dôležitú úlohu v procese mineralizácie kostí, rastu buniek a metabolizmu proteínov v cievnych stenách). Venoval sa tiež výskumu v oblasti medicíny, syntézy kortizónu a antimalarických liečiv.

V januári 1942 v laboratóriu na Harvardovej univerzite, kde pôsobil na poste profesora, vylepšil plastickú zápalnú látku pre využitie v bojoch a dal jej meno napalm. O 30 rokov neskôr v júni 1972 napísal prezidentovi USA list, v ktorom odsúdil jeho použitie vo Vietname. Vyjadril sa v ňom za prípravu medzinárodnej dohody o zákaze použitia napalmu a podobnej munície. Fieser v obhajobe svojho objavu vždy uvádzal, že použitie napalmu proti ľuďom nebolo nikdy cieľom jeho výskumu – malo vždy ísť o prostriedok na zničenie techniky a budov.

Fieser začal pracovať na vývoji nových zbraní pre armádu USA v roku 1940, keď sa stal členom Národnej akadémie vied (National Academy of Sciences). Mal vtedy 40 rokov a bol členom tímu, ktorý mal za úlohu tajne sa venovať vývoju nových zbraní pre prípad vstupu USA do druhej svetovej vojny.

Po skončení druhej svetovej vojny sa Fieser vrátil k prednášaniu na univerzite a vedeckej práci. Člen viacerých svetových vedeckých spoločností a držiteľ mnohých ocenení za vedeckú prácu, emeritný profesor Louis Frederick Fieser zomrel 25. júla 1977 v Belmonte v USA.