Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Apple sa ospravedlnil zákazníkom za spomalenie starších iPhonov

Na snímke iPhone 8. Foto: Facebook iPhone X

Koncern tvrdí, že tento krok bol potrebný na to, aby sa zabránilo nečakanému vypnutiu telefónov z dôvodu vybitia batérie.

Cupertino 29. decembra (TASR) - Apple sa ospravedlnil zákazníkom za to, že tajne spomalil staršie iPhony. Koncern tvrdí, že tento krok bol potrebný na to, aby sa zabránilo nečakanému vypnutiu telefónov z dôvodu vybitia batérie.

Mnohí zákazníci interpretovali opatrenie ako spôsob, ktorým sa Apple snaží zvýšiť dopyt po novších modeloch iPhonov. Ich podozrenie tiež podporil fakt, že koncern spomalenie ani jeho dôvod neoznámil a dlhší čas tajil.

Apple sa rozhodol, že odškodní zákazníkov tým, že si budú môcť podstatne lacnejšie kúpiť novú batériu, čo vyrieši problém. V Európe budú potrebná výmena batérie mimo záručnú lehotu pre iPhone 6 a novšie modely stáť do konca budúceho roka 29 eur namiesto 89 eur, koľko stála doteraz. V USA zlacnie výmena batérie o 50 USD zo 79 USD na 29 USD (24,18 eura).

"Ospravedlňujeme sa," uviedol americký koncern na svojej internetovej stránke. "Nikdy sme nič neurobili a nikdy nič neurobíme, aby sme zámerne skrátili životnosť akéhokoľvek výrobku Apple, alebo aby sme zhoršili jeho funkčnosť, čo by nútilo zákazníkov kúpiť si novší model."

Program výmeny pre iPhony 6 a novšie, ktoré potrebujú novú batériu, začne platiť na konci januára 2018. Koncern tiež uviedol, že na začiatku budúceho roka vydá aktualizáciu operačného systému, vďaka ktorej budú užívatelia lepšie informovaní o kondícii ich batérie, takže budú môcť zistiť, či jej stav ovplyvňuje výkon telefónu.

(1 EUR = 1,1993 USD)