Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Arabská minca z hradiska Neštich odkryla tajomstvo Veľkej Moravy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Minca z územia arabského Abbásovského kalifátu, ktorej vydavateľom bol kalif al-Mu'tazz, je podľa vedúceho výskumu Júliusa Vaváka unikátnym nálezom.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Slovanská pevnosť vo Svätom Jure, národná kultúrna pamiatka hradisko Neštich, sa v období najväčšieho rozmachu počas deviateho storočia rozkladala na ploche osem a pol hektára a bola väčšia ako Spišský hrad. Úlohou hradu stredoeurópskeho významu bola vojenská ochrana obyvateľstva, obchodných ciest a remeselná výroba. Archeologický výskum, ktorý realizuje Malokarpatské múzeum v Pezinku, priniesol okrem iného aj nález vzácnej striebornej arabskej mince z deviateho storočia. TASR o tom informoval vedúci výskumu Július Vavák.

Minca z územia arabského Abbásovského kalifátu, ktorej vydavateľom bol kalif al-Mu'tazz je podľa Vaváka unikátnym nálezom. "Ide vôbec o prvú súvekú arabskú mincu nájdenú na území Veľkomoravskej ríše. Strieborný dirham, vyrazený v strednej Ázii a obsahujúci aj úryvky veršov z Koránu, je významným dokladom kontaktov Veľkej Moravy s Orientom," vysvetlil Vavák.

Dodal, že jednou z úloh tohtoročného výskumu má byť preskúmanie miesta objavu mince, na ktorom sa našli dôkazy o tavbe farebných kovov. "Mimoriadny nález je podrobne vyhodnocovaný aj orientalistom Vlastimilom Novákom z Náprstkovho múzea v Prahe a numizmatikom Marekom Budajom zo Slovenského národného múzea - Historického múzea v Bratislave," dodal vedúci výskumu.

Na Hradisku je podľa neho doložený aj výskyt a výroba železných, civilných aj vojenských predmetov, keramiky, šperkov, textilná výroba, dôkazy o chove koní, dobytka, poľnohospodárskej činnosti a love. Významný je nález zrubovej budovy spájanej s prítomnosťou miestnej elity.

Vavák pripomenul, že na nálezisku je okrem slovanského obdobia zaznamenané osídlenie z doby železnej, pamiatky z doby rímskej a sťahovania národov. "Vzácnym predmetom je napríklad sklený praslen - import pochádzajúci z územia Franskej ríše, z čias merovejovských kráľov v šiestom a siedmom storočí," priblížil. Za mimoriadne zaujímavé označil stredoveké osídlenie v 13. a 14. storočí, reprezentované palácovou stavbou, cisternou napájanou unikátnym keramickým vodovodom, vyrobenom podľa stredomorských vzorov.

Záujemcom o históriu a archeológiu z radov verejnosti je určená komentovaná prehliadka, ktorú odborníci pripravili na 16. septembra. Archeologický výskum môžu navštíviť v priebehu leta a jesene aj individuálne.

Projekt Vedecký výskum na národnej kultúrnej pamiatke hradisko Neštich z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.