Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Archeológovia objavili najstarší mayský kalendár

Mayský znak pre deň „muluk“ Foto: Wikipedia

K unikátnemu nálezu došlo v ruinách rozsiahleho, málo preskúmaného mayského mesta Xultún, ukrytého v pralesoch na severe Guatemaly.

Guatemala 11. mája (TASR) - Archeológovia objavili v Guatemale najstarší známy mayský kalendár pochádzajúci zo začiatku 9. storočia nášho letopočtu. Podľa vedcov nehovorí nič o tom, že by mal v decembri 2012 nastať koniec sveta.

K unikátnemu nálezu došlo v ruinách rozsiahleho, málo preskúmaného mayského mesta Xultún, ukrytého v pralesoch na severe Guatemaly. Doteraz známe kalendáre Mayov vznikli až o stáročia neskôr.

Kalendár je súčasťou dobre zachovanej nástennej maľby, zobrazujúcej miestneho kráľa a jeho tajomných spoločníkov. Obsahuje rozpis pohybov nebeských telies na vyše 7000 rokov, čo podľa vedcov podkopáva rozšírené teórie o tom, že Mayovia predpovedali koniec sveta na december 2012.

"Starí Mayovia predvídali, že svet bude pokračovať, že aj za 7000 rokov bude taký istý ako dnes," zdôraznil pre BBC William Saturno z Bostonskej univerzity.

Mayovia sa podľa neho na rozdiel od súčasného človeka vôbec nezaujímali o predpovede konca sveta. Potrebovali sa naopak uistiť, že svet bude aj v budúcnosti pokračovať bez akýchkoľvek zmien.

Novoobjavená freska pokrýva steny miestnosti, ktorú zrejme využívali mayskí pisári na spisovanie dokumentov. Jej výskum bol financovaný z grantov americkej National Geographic Society.

Nálezisko Xultún, ktorému dominuje 35 metrov vysoká pyramída, bolo objavené už v roku 1912. Stále sa však nepodarilo preskúmať tisíce zvyškov stavieb pokrytých vegetáciou, rozptýlených na ploche zhruba 30 kilometrov štvorcových.