Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zemi zrážka s asteroidom nehrozí, viditeľný bude aj z východnej Európy

Asteroid preletí okolo Zeme rýchlosťou 7,8 km za sekundu. Foto: TASR/AP

Asteroid naruší obežné dráhy satelitov, možnosť ich zrážky je však veľmi malá, operátori satelitov naň boli upozornení.

Washington 8. februára (TASR) - Asteroid vo veľkosti polovice futbalového ihriska preletí 15. februára tak blízko Zeme, že bude v podobe žiarivej bodky presúvajúcej sa po nočnej oblohe viditeľný ďalekohľadmi aj z východnej Európy, Ázie a Austrálie. Oznámili to vo štvrtok astronómovia z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Asteroid 2012 DA14 s priemerom 45 metrov a váhou 135.000 ton objavili vlani astronómovia z observatória v juhošpanielskej La Sagre. K Zemi sa najviac priblíži - na vzdialenosť 27.650 kilometrov - 15. februára o 20.24 SEČ zhruba nad Indonéziou a bude viditeľný ďalekohľadmi z väčšiny východnej pologule, uviedli vedci z NASA.

OkoloZeme preletí rýchlosťou 7,8 kilometra za sekundu.

"Ide o najbližšie stretnutie s objektom takejto veľkosti, o ktorom vieme... Zrážka so Zemou však nehrozí," citovala agentúra DPA Donalda Yeomansa, vedúceho laboratória NASA pre objekty nachádzajúce sa v blízkosti Zeme.

Pred 20 rokmi by DA14 zrejme preletel okolo Zeme bez povšimnutia, dodal.

Asteroid naruší obežné dráhy satelitov, možnosť ich zrážky je však "veľmi malá", operátori satelitov naň boli upozornení. Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) žiadne nebezpečenstvo nehrozí, dodala NASA.

Uvedený asteroid je približne taký veľký, ako "tunguský" meteorit, ktorý v roku 1908 dopadol do neobývanej časti Sibíri, kde zničil les v okruhu 20 kilometrov. DA14 má pravdepodobne podobné zloženie a ak by smeroval k Zemi, explodoval by zrejme v atmosfére, dodala agentúra DPA.