Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Avionom v Česku a na Slovensku šetria energiu najmä led svietidlá

Avionom v Česku a na Slovensku šetria energiu najmä led svietidlá Foto: Inter IKEA Centre Group Slovensko

Miliónová investícia do úspory energií sa developerovi a správcovi nákupných centier Avion Shopping Park spoločnosti IKEA Centres vyplatila.

Bratislava 27. marca (OTS) - Nákupné centrá v Česku aj na Slovensku za minulý rok ušetrili o 15 % menej energií a o 3,5 % menej vody. „V rokoch 2010 až 2012 sme investovali vyše milióna eur do moderných technológií, ktoré pomôžu šetriť energie v nákupných centrách Avion. Do energeticky úsporných technológií investujeme kontinuálne, pretože naším cieľom je naše centrá dlhodobo rozvíjať. V poslednom čase sa zameriavame aj na náročnejšie projekty úspory energií, aj keď sa ich návratnosť v niektorých prípadoch pohybuje na hranici siedmich rokov,“ vysvetlil Radim Gavenda, Facility manager IKEA Centres Česká republika a Slovensko.

Najvýraznejšie úspory majú centrá podľa neho najmä vďaka LED technológiám. Spoločnosť totiž postupne od roku 2008 mení vonkajšie a v ostatných rokoch aj vnútorné osvetlenie v nákupných centrách Avion za úsporné LED aplikácie. Úspore elektrickej energie v spoločných priestoroch pomáhajú aj stmievače v technických koridoroch či v priestoroch s nižšou frekvenciou pohybu ľudí, ktoré sa rozsvietia pri pohybe. Spoločnosť od roku 2008 odoberá od dodávateľov elektrinu jedine z obnoviteľných zdrojov.

K nižšej spotrebe energií prispieva aj modernizácia centier – súčasťou všetkých nových projektov sú už nové technológie, ktoré šetria energiu. Na úsporu energie pamätá developer už pri projektovaní budov. Napríklad koncepciu bratislavského Avionu navrhla Architektonická kancelária Krepop & Suchánek v spolupráci s anglickým architektom Terrym Evendenom. Veľké sklenené svetlíky vytvorili nielen vzdušný, presvetlený a prívetivý priestor, ale zároveň pomáhajú spoločnosti IICG šetriť energiou pri osvetlení. Príjemnú atmosféru navodzuje aj použitie dreva, čo prináša stavbe aj unikátne tepelnoizolačné vlastnosti.

Cieľom našej spoločnosti je dlhodobo znižovať spotrebu energií, recyklovať odpad a prispievať tak k trvalo udržateľnému rozvoju a ochrane životného prostredia. Práve preto sa všetky naše centrá Avion v Česku a na Slovensku rozhodli zapojiť do iniciatívy Hodina Zeme. Tento rok prispejeme osvetou a stlmením svetiel v sobotu 28. marca 2015 od 20.30 do 21.30 hodiny. Veríme, že sa k nám pridajú aj naši nájomníci a zákazníci,“ dodal David Werner, marketingový riaditeľ spoločnosti IKEA Centres pre Českú republiku a Slovensko.