Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Banskobystrickí lekári zachránili život dieťatku špeciálnou operáciou

Ilustračné foto Foto: TASR

Dieťatko vdýchlo počas pôrodu novorodeneckú stolicu, čo mu spôsobilo závažné poškodenie pľúc a nemohlo dýchať. Napriek enormnému úsiliu lekárov bolo dieťa v ohrození života.

Banská Bystrica 15. augusta (TASR) – O raritnú záchranu života len jednodňového novorodeniatka sa v uplynulých dňoch postarali špecialisti II. Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny (II. KPAIM) v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici.

Ako TASR informovala Jana Petríková z DFNsP, dievčatko vdýchlo počas pôrodu novorodeneckú stolicu, takzvanú smolku. To mu spôsobilo závažné poškodenie pľúc a nemohlo dýchať. Napriek enormnému úsiliu lekárov z Neonatologickej kliniky banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice bolo dieťa v ohrození života. Dnes je už malá Emma doma spolu s rodičmi.

"Po prijatí na II. KPAIM v detskej nemocnici bola Emmka okamžite napojená na mimotelovú oxygenáciu pomocou špeciálneho prístroja. Ten zabezpečil dodávku kyslíka do organizmu, čím zabránil postupnému poškodzovaniu jednotlivých orgánov, čo mohlo mať pre ňu fatálne následky. Emmka sa začala postupne uzdravovať a od mimotelovej oxygenácie bola odpojená po ôsmich dňoch. Následne ju odpojili aj od umelej pľúcnej ventilácie. Jej celkové uzdravenie trvalo ešte niekoľko dní, počas ktorých bolo potrebné doliečiť infekciu a zabezpečiť prídavný kyslík. Malý organizmus sa musel adaptovať na život bez prístrojov," priblížila Petríková.



Mimotelová oxygenácia pri vdýchnutí smolky je štandardný postup zdravotnej starostlivosti využívaný na svetových pracoviskách.

"V našich podmienkach ide o prvú lastovičku, ktorou sa chceme priblížiť svetovému štandardu. Vďaka tomu dokážeme v maximálnej miere eliminovať nežiaduce účinky poškodenia orgánov a tým zabezpečiť náležitú kvalitu života dieťaťa v budúcnosti. Inak povedané, dieťa bude žiť bez poškodení a trvalých následkov nedokysličenia organizmu, čo je najväčší prínos tohto liečebného postupu," zdôraznil prednosta II. KPAIM, Oliver Petrík.

Ako dodal, vďaka profesionalite kolegov z Neonatologickej kliniky Rooseveltovej nemocnice a ich správnemu vyhodnoteniu zdravotného stavu malej pacientky, zasiahli včas.