Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Banskej Bystrici bude súťaž v skladaní Rubikovej kocky

Maďar Ernö Rubik a jeho legendárna kocka Foto: TASR/AP

Prvý ročník Banskobystrického stredoškolského turnaja v skladaní Rubikovej kocky bude v Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša v stredu 8.novembra.

Banská Bystrica 7. novembra (TASR) – Aula Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici bude žiť v stredu (8.11.) súťažou v skladaní Rubikovej kocky. Zúčastniť sa môžu na nej žiaci z každej strednej školy v meste pod Urpínom. Súťaž sa uskutoční od 9.00 do 13.00 h.

Ako škola informovala, podmienkou na účasť je vedieť poskladať Rubikovu kocku pod dve minúty. Ak ju súťažiaci nedokáže poskladať pod tento limit v prvých dvoch pokusoch, je diskvalifikovaný. Môžu sa používať vlastné kocky, zároveň sa dajú zapožičať. Kocka bude zamiešaná podľa počítačom vygenerovaných zamiešaní. Každý súťažiaci má päť pokusov a z časov, za ktoré ju poskladal, sa vytvorí priemer. Najlepší a najhorší čas sa do neho nepočíta.

Pravidlá prvého ročníka Banskobystrického stredoškolského turnaja v skladaní Rubikovej kocky "Murgaška Open" sa odvíjajú od všeobecných pravidiel pre súťažné skladanie kocky zadefinovanými Svetovou asociáciou pre skladanie Rubikovej kocky.

Iniciátorom netradičnej súťaže v skladaní tohto celosvetovo slávneho hlavolamu je študent Dalibor Mrška, ktorý sa môže pochváliť viacerými rekordmi. Poskladanie Rubikovej kocky sa v jeho prípade počíta iba na sekundy.