Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Babindol: Najväčší skleník so zimnými paradajkami začal predaj z dvora

Foto: Farma Babindol

Aby paradajka správne chutila a voňala, musí byť obratá „on time“, v čase plnej zrelosti.

Babindol 3. októbra (OTS) - Najväčší slovenský skleník so zimnou produkciou paradajok, ktorý sa nachádza na Farme Babindol neďaleko Nitry, začal s predajom z dvora. V tomto skleníku so zimnou produkciou sa na ploche 2,4 ha od októbra do júla pestujú cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Obe charakterizuje sladká paradajková chuť a klasická, intenzívna vôňa.

Aby paradajka chutila a voňala tak, ako má, musí byť obratá vo vysokom štádiu zrelosti, to je kľúčový moment,“ hovorí konateľka farmy Babindol Jana Gnojčáková (Adanik, s.r.o), ktorá patrí do skupiny Bencont Group. „Toto sa samozrejme nedá dosiahnuť pri dovezených paradajkách z južnej či severnej Európy, alebo dokonca z Afriky. Preto je domáca produkcia paradajok z pohľadu kvality nezastupiteľná.“
(Mimo)Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 600 ton. Paradajky sa tu oberajú v plnej zrelosti, keďže celá produkcia smeruje na domáci, respektíve český trh. Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú často pri 70%, španielske či holandské paradajky pri 80% zrelosti, pričom následne „dozrievajú“ v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte 5-7dňová cesta.
Na diaľnici dozretá paradajka síce môže nadobudnúť správnu farbu, no len dozrievanie na koreni zabezpečí plnú charakteristickú chuť a vôňu pre tú-ktorú odrodu,“ vysvetľuje Gnojčáková.

Farma Babindol používa na ošetrovanie svojej produkcie prostriedky na prírodnej báze, najmä pomarančový olej a opeľovanie paradajok počas celej zimy zabezpečuje 20 tisícová populácia čmeliakov.

Farma Babindol predáva svoju produkcia aj z dvora, priamo v skleníku, každý pracovný deň od 7:30 do 15:30. Viac informácií nájdete na www.farmababindol.sk.