Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Bell a Watson v marci 1876 uskutočnili prvý telefonický hovor

Americký vedec škótskeho pôvodu Alexander Graham Bell, vynálezca telefónu - uskutočnil 10. marca 1876 prvý úspešný telefonický hovor. Na archívnej snímke nemecký fyzik Horst L. Stoermer, držiteľ Nobelovej ceny za fyziku ´98, ukazuje na pamätník Alexandra Grahama Bella. Foto: TASR/AP

Graham Bell sa pritom dostal do sporu s ďalším vynálezcom Elishom Greyom, ktorý o patent na telefón požiadal iba niekoľko hodín po Bellovi.

Boston/Bratislava 10. mája (TASR) - Prvý telefonický rozhovor uskutočnili v marci 1876 Alexander Graham Bell a Thomas Watson. Obaja sa v tom čase nachádzali v susediacich miestnostiach, takže splniť Bellovu žiadosť nebolo pre jeho spolupracovníka Thomasa Watsona problém. Graham Bell sa 10. marca 1876 ozval: "Pán Watson, poďte sem. Chcem vás vidieť."

Graham Bell prišiel na svet 3. marca 1847 v škótskom Edinburghu. Jeho otec i starý otec sa venovali výskumu mechaniky zvukov. Jeho to priviedlo k vyučovaniu nepočujúcich a neskôr k vynálezu telefónu.

Rodina sa v roku 1870 presťahovala do Kanady. O rok sa Graham Bell stal učiteľom v bostonskej škole pre hluchonemých. K pomáhaniu nepočujúcim ho priviedla hluchota jeho matky, s ktorou sa musela vyrovnať už ako dospelá. Bell si otvoril v americkom Bostone vlastnú školu reči. Jej financovanie mu umožnil budúci svokor a jeho podporovateľom sa stal aj otec nepočujúceho chlapca, ktorého Bell vyučoval. Bell zároveň začal experimentovať s telegrafom a v spolupráci s ušným špecialistom Clarencom Blakom sa zaoberal možnosťou záznamu zvukových vibrácií. Výsledkom mnohých experimentov bol prenos zvuku po vedení - telefón.

Graham Bell sa pritom dostal do sporu s ďalším vynálezcom Elishom Greyom, ktorý o patent na telefón požiadal iba niekoľko hodín po Bellovi.

Verejnosť sa s vynálezom telefónu po prvý raz zoznámila počas veľtrhu vo Philadelphii v júni 1876.

Hneď ako atrament na patente zaschol, Bell založil spoločnosť Bell Telephone Company (1877). V roku 1886 malo telefón zavedených viac ako 150.000 amerických domácností. Prvý transkontinentálny telefonický rozhovor sa uskutočnil v januári 1915 medzi americkými mestami New York a San Francisco.