Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Deň, na ktorý ruský Beslan nikdy nezabudne - 1. september 2004

Na snímke z 3. septembra 2004 ležia telá mŕtvych žiakov beslanskej školy, v ktorej islamskí teroristi zajali 1100 ľudí. Foto: TASR/AP

Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

Moskva 1. septembra (TASR) - Severoosetské mesto Beslan si dnes pripomína desiate výročie rukojemníckej drámy, keď pročečenskí ozbrojenci 1. septembra 2004 - na začiatku nového školského roka - v miestnej škole č. 1 zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov.

Dráma sa skončila 3. septembra niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

Tryzna za obete, ktorá sa začala dnes o 09.15 h moskovského času, bude v beslanskej škole trvať 51 hodín a 50 minút, keďže presne taký čas trvala aj rukojemnícka dráma.

Miesto krvavej drámy - škola v Beslane
Foto: TASR/AP


Spomienkové akcie sa však uskutočnia nielen v Beslane, ale aj vo Vladikavkaze, Moskve či Petrohrade, kde sa nachádzajú pamätníky pripomínajú udalosť, ako aj v talianskom meste Castelnovo di Sotto.

Ruiny beslanskej školy, ktorá bola zničená výbuchmi nastražených náloží, bola veľmi dlho zakonzervovaná, informovala dnes agentúra ITAR-TASS. Desať rokov po tragédii nad bývalou telocvičňou, kde teroristi deti dlhé hodiny zadržiavali, vztýčili 103 stĺpov, ktoré podopierajú sklenenú kupolu. Vchod do sály obteká voda - ako spomienka na to, že útočníci ju zadržiavaným deťom i dospelým tri dni odopierali. Oproti cintorínu, kde sú pochované obete beslanskej drámy, pri príležitosti jej 10. výročia otvoria Park anjelov.

V rámci spomienkových akcií sa utorok v Beslane uskutoční koncert-rekviem a v stredu, presne o 13.05 h moskovského času, keď pred desiatimi rokmi obsadenou školou otriasol prvý výbuch, beslanskí školáci vypustia 334 bielych balónov na pamiatku svojich spolužiakov i obetí z radov dospelých a za zvuku metronómu sa budú čítať ich mená.

Tak, ako po minulé roky, aj tento rok obyvatelia Severoosetskej republiky dnes večer na výzvu organizácie Beslanské matky zapália vo svojich oknách sviečky za obete rukojemníckej drámy.

Zachránené deti z beslanskej školy po oslobodení sa osviežujú vodou.
Foto: TASR/AP




TASR prináša výberový chronologický prehľad udalostí rukojemníckej drámy v Beslane.



1. septembra 2004

-- Skupina vzbúrencov dorazila do malého mesta Beslan z Čečenska a Ingušska, čo sa jej podarilo aj napriek prísnym bezpečnostným opatreniam na ruských cestných komunikáciách. Pri budove školy prepukla prestrelka s políciou, pri ktorej zahynul jeden povstalec.

-- Takmer 50-tim deťom sa podarilo zo školy ujsť.

-- Ozbrojenci zavraždili väčšinu mužov, ktorých v škole zajali, a ich telá vyhodili z okna na poschodí. Potom ženy a deti zhromaždili v telocvični, kde museli sedieť obklopení výbušninami.



-- Útočníci oznámili telefónne číslo mobilného aparátu, na ktorom sa s nimi vyjednávači môžu spojiť.

-- Päť hodín po prepadnutí školy prepustili teroristi skupinu detí, na slobodu sa dostalo asi 15 školákov.

-- Na následky zranení, ktoré utrpeli pri rannom útoku ozbrojencov na školu, zomrelo v priebehu dňa v nemocnici sedem ľudí.

-- Úrady Ruskej federácie nadviazali kontakt s členmi ozbrojeného gangu. Členovia komanda požadovali možnosť rokovania s prezidentmi juhoruského Severného Osetska a susedného Ingušska, ako aj prepustenie ich spolubojovníkov väznených na území Ingušska na slobodu.

2. septembra 2004

-- Ani po bezmála 24 hodinách sa situácia v Beslane nezmenila. Ruské orgány predbežne vylúčili použitie sily na ukončenie rukojemníckej drámy v škole.

-- Ruským bezpečnostným zložkám sa podarilo identifikovať niekoľkých členov ozbrojeného komanda.

-- Popoludní prepustil ozbrojený gang na slobodu celkom 26 detí a žien.

-- Napätie okolo budovy sa popoludní vyhrotilo, keď v jej blízkosti vybuchlo auto.

-- V obsadenej škole neboli potraviny, únoscovia však dodávku jedla pre zadržiavaných povoliť odmietali.

Galéria: Výročie tragickej rukojemníckej drámy v Beslane



.
3. septembra 2004

-- Ruskí predstavitelia obnovili kontakty s ozbrojencami.

-- "Nie je tam 350, ale 1500 ľudí. Ľudia ležia jeden na druhom," povedala jedna z prepustených žien. Maskovaní únoscovia boli podľa svedkýň dobre organizovaní. Dve z teroristiek sa na začiatku celej akcie odpálili vo vchode do školy, pričom usmrtili aj niekoľko zajatcov. Zvyšných rukojemníkov nahnali do telocvične, kde ich na zmeny strážili. Ozbrojenci sa označovali za Čečencov, stále chodili v maskách a požadovali odchod ruských vojsk z Čečenska.

-- Z obkľúčenej školy unikla skupina asi 30 detí. Ich úteku predchádzali dva mohutné výbuchy, po ktorých nasledovala streľba z automatických zbraní. Niektorí z únoscov boli opásaní výbušninami a pohrozili, že v prípade útoku na školu vyhodia celú budovu do vzduchu.

-- Časť strechy školy, v ktorej ozbrojenci držali školákov a ich rodičov, sa zrútila. Zrúteniu strechy predchádzali explózie a streľba zo samopalov.

-- Príslušníci špeciálnych jednotiek vyniesli zo školy v Beslane približne 40 mŕtvych alebo zranených.

Obete besnenia v beslanskej škole.
Foto: TASR/AP


-- Teroristi sa po útoku federálnych jednotiek na objekt rozdelili na tri skupiny. Časť z nich zostala v škole, odkiaľ sa stále ozývala streľba. Druhá skupina sa s niekoľkými rukojemníkmi z radov dospelých prebíjala na juh mesta. Ďalší sa snažili zamiešať medzi bývalých rukojemníkov. V škole došlo k samovoľnému výbuchu trhaviny, ktorú tam nechali teroristi, a následne objekt zachvátil požiar.

-- K násilnému ukončeniu trojdňovej rukojemníckej drámy v meste Beslan došlo po tom, ako militanti súhlasili s tým, aby Rusi odniesli telá zabitých rukojemníkov. Ozbrojenci popravili 20 dospelých mužov. Vo chvíli, keď záchranári išli po mŕtvoly, militanti začali odpaľovať bomby a strieľať na ľudí v okolí školy. Asi 30 detí, niektoré z nich zakrvavené a kričiace, zo školy vybehli a vtedy komandá spustili vraj neplánovanú záchrannú akciu.

Na snímke z 2. septembra 2004 vynáša muž dieťa z beslanskej školy, ktorú deň pred tým obsadili militanti.
Foto: TASR


-- Piatich únoscov zabili, ale 13 ďalších ušlo a zabarikádovalo sa v jednom z domov. Ruské bezpečnostné sily na tento dom zaútočili.

-- Do nemocníc severoosetskej metropoly Vladikavkaz a Beslanu, dejiska 53 hodín trvajúcej rukojemníckej drámy, prepravili 346 bývalých rukojemníkov.

-- V pivnici školy v severoosetskom Beslane sa v obkľúčení útočiacich kománd ministerstva vnútra ocitli traja teroristi, ktorí kládli odpor. Podľa ministerstva vnútra Severného Osetska išlo o vodcu bandy a jeho dvoch pobočníkov.

6. septembra 2004

-- Za rukojemníckou drámou v Beslane stál vodca čečenských separatistov Aslan Maschadov a čečenský poľný veliteľ Šamiľ Basajev. Tvrdil to príslušník 32-členného komanda, ktorému sa ako jedinému podarilo oslobodzovaciu akciu ruských špeciálnych síl prežiť a ktorého zajali. Príslušníkmi komanda boli Arabi, Uzbeci a Čečenci.

8. septembra 2004

-- Ruské úrady identifikovali 12 z 32 členov teroristického komanda.

17. mája 2005

-- Jediný terorista, ktorý zásah ruských bezpečnostných síl prežil, predstúpil v Severnom Osetsku pred súd: Nur-Paši Kulajev, ktorý čelil okrem iného obvineniam z terorizmu a vraždy, sa priznal k účasti na obsadení beslanskej školy, tvrdil však, že on sám nikoho nezabil.

-- K zodpovednosti za útok sa prihlásil čečenský povstalecký vodca Šamiľ Basajev.

Šamil Basajev
Foto: TASR/AP

2. augusta 2005

-- Súdni lekári zistili, že zomrela žena, ktorá počas rukojemníckej drámy v beslanskej škole utrpela zranenia, čím sa počet obetí z radov rukojemníkov zvýšil na 334.

28. decembra 2005

-- Vyšetrovacia komisia ruského parlamentu po niekoľkonásobnom odklade predložila poslancom správu o rukojemníckej dráme v Beslane. Experti, ktorých vyšetrovaním poverila generálna prokuratúra, skonštatovali, že kroky ruského krízového štábu a zásahových jednotiek neboli v rozpore so zákonom.

Vyšetrovacia komisia ruského parlamentu dospela k záveru, že obsadenie školy v severoosetskom Beslane riadil poľný veliteľ Šamiľ Basajev a medzičasom zabitý Aslan Maschadov.

-- Združenie pozostalých po obetiach beslanskej tragédie Matky Beslanu v reakcii na správu parlamentnej komisie uviedlo, že opäť nezazneli mená vinníkov.

16. februára 2006

-- Sudca v procese s jediným obžalovaným sa začal zaoberať verdiktom v tomto prípade.

26. mája 2006

-- Súd v severoosetskej metropole Vladikavkaz odsúdil na doživotie jediného živého útočníka na beslanskú školu. Čečenského tesára uznali za vinného z bratia rukojemníkov, vraždy, terorizmu a spôsobenia materiálnej škody vo výške 34 miliónov rubľov. Prokuratúra uviedla, že sa proti rozsudku neodvolá.

Nurpaši Kulajev sedí v súdnej sieni vo Valdikavkaze v Severnom Osetsku 19. mája počas ďalšieho dňa pojednávania v súvislosti s rukojemníckou drámou v beslanskej škole v septembri minulého roka, v ktorej Kulajev figuroval ako člen teroristického komanda..
Foto: TASR/AP


-- Počas drámy prišlo o život 186 detí. Matky obetí oblečené v čiernom sa v ôsmy deň čítania verdiktu, zhromaždili v súdnej sieni vo Vladikavkaze, aby počuli vyrieknutie rozsudku. Niektoré mali v rukách transparenty s nápisom "Neexistuje odpustenie pre úrady, ktoré dopustili Beslan", ako aj fotografie tankov a mŕtvych detí.

Mnohí príbuzní obetí vnímajú proces s Kulajevom ako pokus úradov odvrátiť pozornosť od zlyhania ruských bezpečnostných zložiek.