Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Katolícki biskupi: Výročie reformácie treba prežívať v duchu pokánia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Evanjelici na celom svete si 31. októbra pripomenú výročie reformácie, teda deň, keď teológ Martin Luther v roku 1517 vyvesil na dvere zámockého kostola v nemeckom meste Wittenberg 95 téz.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Podľa slov katolíckych biskupov sa reformácia evanjelikov týka aj katolíckej cirkvi. Zároveň uviedli, že 500 rokov od začiatku reformácie je dôvodom na uvažovanie nad týmito udalosťami. Podľa nich toto okrúhle výročie by mali veriaci prežiť najmä v duchu pokánia, ale i v nádeji. Uviedli to vo svojom vyhlásení.

"Chceme vyjadriť ľútosť, že kvôli dejinnému napätiu došlo k prejavom neznášanlivosti. Uvedomujeme si, že nás spája sviatosť krstu, úsilie žiť z Božieho slova," uviedli katolícki biskupi. Podľa nich ani po Druhom vatikánskom koncile nechýba v oboch cirkvách úsilie o prehlbovanie dialógu. "Máme nádej, že hľadajúc pravdu budeme môcť jedného dňa z Božej milosti prežívať plné kresťanské spoločenstvo," píše sa vo vyhlásení. Zdôraznili, že chcú vyjadriť úctu a vďačnosť za to, že sa v posledných rokoch medzi cirkvami vybudovali dobré vzájomné vzťahy a porozumenie.

"Minulosť zmeniť nedokážeme. V tejto chvíli však pred nami stoja nové výzvy. Slovensko potrebuje novú evanjelizáciu a nesmie opustiť líniu prirodzeného zákona a zdravého rozumu. Ľudský život a jeho dôstojnosť si zaslúžia ochranu, od počatia až po prirodzenú smrť, takisto treba podporovať rodinu založenú na manželstve muža a ženy," uviedli biskupi s tým, že spoločne sa dá prispieť k rozvoju občianskej spoločnosti a demokracie. Zároveň vyzvali veriacich, aby pri tejto príležitosti našli dôvod na intenzívnejšiu spoločnú modlitbu.

Evanjelici na celom svete si 31. októbra pripomenú výročie reformácie, teda deň, keď teológ Martin Luther v roku 1517 vyvesil na dvere zámockého kostola v nemeckom meste Wittenberg 95 téz vystupujúcich proti pápežskému učeniu o odpustkoch.