Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VIDEO: Bizarné adventné zvyky, horiaci vianočný cap a omšové korčule

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čo sa zdá jednému normálne, nad tým iný môže pokrútiť hlavou. Päť netradičných adventných obyčajov prinášame z Guatemaly, Škandinávie, Venezuely, Anglicka či Talianska.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) – Zatiaľ čo na Slovensku v predvianočnom období zapaľujeme adventné sviečky, pečieme dobroty či občas zhrešíme lokšou a vareným vínkom, ktoré nás lákajú na vianočných trhoch, vo svete platí: Iný kraj, iný mrav.

Vybrali sme pre vás päť najzaujímavejších obyčajov, bez ktorých si niektoré národy ani len nevedia predstaviť čakanie na najkúzelnejší deň roka.

V KARAKASE DO KOSTOLA NA KORČULIACH

Počas skorých ranných omší, ktoré sú na Slovensku známe pod názvom roráty, zvyknú v hlavnom meste Venezuely chodiť ráno do kostola počas adventu na korčuliach. Kvôli takémuto spôsobu dopravy dokonca polícia na pár desiatok minút uzavrie cesty. Zaujímavosťou je, že deti si večer pred spaním zvyknú okolo palca na nohe uviazať dlhočiznú niť, ktorú pred spaním vyhodia na ulicu von oknom. Ak si tieto nite korčuliari všimnú, potiahnu ju a prebudia tak dieťa, ktoré má z tohto zážitku ohromnú radosť.

Vianočný čas je pre dospelých Venezuelčanov navyše obdobím, v ktorom učia svoje deti jazdiť na bicykloch a korčuliach.






GUATEMALSKÝ SMRAD

V ďalekej Guatemale sa presne 7. decembra ulicami šíri silný zápach. Ľudia od skorého rána čistia svoje príbytky, pričom vrecia plné smetí nosia počas dňa na križovatku. Po upratovaní nasleduje oslava a karnevalový sprievod, ktorý vyvrcholí podpálením odpadkov, nad ktoré postavia veľkú príšeru symbolizujúcu diabla. Gautemalčania totiž veria, že diabol prebýva v prachu ich domov a týmto spôsobom ho zničia.





SVÄTICA, KTORÁ NOSÍ KOLÁČE A SVETLO

Dodnes v predvečer sviatku svätej Lucie v niektorých slovenských regiónoch zvyknú po dedinách chodiť dievčatá, oblečené celé v bielom so zahalenou tvárou. Keď ich vpustia do domu, husími krídlami vymetú z rohov pavučiny.

V Taliansku a v Nórsku sa táto svätica teší mimoriadnej obľube. Najstaršie dievča v domácnosti sa zvykne v skoré ráno 13. decembra obliecť do bielych plachiet, ale na hlave má pripevnenú čelenku s horiacimi sviečkami. Ešte za tmy prebudí rodinu, ktorej porozdáva jemné škoricové pečivo, pričom ostatní počas tohto obradu spievajú typické koledy.




ANGLICKÝ PUDING alebo POBEHLICA Z BABYLONU

Sladký puding s ovocím a piškótami, ktorý si pamätáme z detstva sa od od pôvodného anglického značne líši. V originálnej receptúre Britov totiž nájdeme varené hovädzie mäso, baraninu, ovocie víno i koreniny. Takáto pochúťka sa v Anglicku podávala ako tradičné pôstne jedno. Až neskôr sa do neho začali pridávať i vajíčka a jeho chuť zvýraznilo pivo.

V období stredoveku bola takáto dobrota puritánmi označená za oplzlú maškrtu. I napriek tomu, že ho protestantská sekta nazývala pobehlicou z Babylonu, jeho chuť si zamiloval kráľ Juraj I. V čase jeho panovania vznikla tradícia schovávať do pudingu pre šťastie prsteň, mincu či náprstok.

V súčasnosti si Angličania vianočný puding zvyknú kupovať prípadne s jeho výrobou začnú už niekoľko týždňov pred Vianocami, aby ovocie v ňom stihlo prezrieť. V modernom recepte nájdete omrvinky chleba, mrkvu, hrozienka, vajíčka, melasu, rôzne korenia, mandle či pivo. Podáva sa zdobený vetvičkou cezmínu a poliaty brandy.




HORIACI ŠVÉDSKY VIANOČNÝ CAP

Už temer 30. rokov si Švédi podávajú stávky v kanceláriách, či sa podarí miestnym chuligánom z mestečka Gavle podpáliť obrovského slameného vianočného capa, alebo či vydrží ako súčasť výzdoby až do Štedrého večera. V Škandinávii je táto figúrka súčasťou Betlehema, no jej pôvod siaha až do severskej mytológie, pretože voz boha hromu Thora bol podľa legient ťahaný párom capov.




BONUS: V Grécku bez vianočného stromčeka a darčekov

Vyzdobená vianočná lodička miesto vianočného stromčeka - tak oslavujú Vianoce Gréci.
Foto: Internet


Vedeli ste, že v Grécku darčeky prináša svätý Bazil, ktorý darčeky deťom necháva pod posteľou z noci na Silvestra na Nový rok? Gréci si taktiež miesto vianočného stromčeka vyzdobia svetlami vianočnú loďku, ktorú vyložia do záhrady alebo nechajú vo svojom okne.