Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Bociany sa pripravujú na odlet do Afriky, skončí sa aj on-line prenos

Bociany biele (Ciconia ciconia) ako posol jari sa už zahniezdili v Zemplínskom Hradišti v okrese Trebišov. Foto: TASR/Roman Hanc

Hniezdne obdobie sa končí, mláďatá sú odrastené a pripravujú sa na prvú migráciu do Afriky.

Bratislava 19. júla (TASR) - Bocianie mláďatá možno naživo prostredníctvom on-line prenosu sledovať už iba niekoľko dní. Hniezdne obdobie sa končí, mláďatá sú odrastené a pripravujú sa na prvú migráciu do Afriky. Ich posledné dni na hniezdach možno sledovať na on-line kamerách v Brzotíne a Zemplínskom Hradišti.

Prvé bocianie mláďatá sa narodili v polovici mája. "Na hniezde v Brzotíne bociany vychovali tri mláďatá a v Zemplínskom Hradišti jedno, ktoré je mladšie a na hniezde ešte nejaký čas zotrvá. Mladé bociany trávia tieto dni intenzívnym tréningom krídel na hniezdach a pripravujú sa na svoj prvý let," informoval Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Mláďatá bocianov bielych sú v súčasnosti už takmer na nerozoznanie od rodičov. Možno ich odlíšiť na základe kratšieho zobáka a zároveň zobák a nohy nie sú tak výrazne červené ako u dospelých vtákov.

Tieto dni sú teda posledným obdobím, kedy je možné hniezda skontrolovať. "Údaje o hniezdení takmer všetkých bocianov na Slovensku zaznamenávame v Internetovom atlase hniezd bocianov bielych. Sme tak jedna z mála európskych krajín, ktorá má takto podrobne sledované bociany," povedal Miroslav Fulín, koordinátor monitoringu bociana bieleho na Slovensku.

Online prenos z bocianích hniezd možno nájsť na webových adresách www.vtaky.sk/bociany/video/brzotin.html a www.vtaky.sk/bociany/video/zemplin.html. Hniezda bocianov možno nahlasovať na stránku www. bocian.sk.