Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Bohemian Rhapsody ovládol 76. ročník odovzdávania Zlatých glóbusov

Na snímke zľava americký herec Rami Malek (postava speváka Freddieho Mercuryho), Sarina Taylorová, manželka bubeníka rockovej skupiny Queen Rogera Taylora (vpravo) prichádzajú na svetovú premiéru hudobného filmu Bohemian Rhapsody v Londýne 23. októbra 2018, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Životopisný film o frotnmanovi skupiny Queen Freddiem Mercurym získal ceny v dvoch prestížnych kategóriách - najlepšia dráma a najlepší herec v dráme, ktorým sa stal Rami Malek.

Los Angeles 7. januára (TASR) - Životopisný film Bohemian Rhapsody o frotnmanovi skupiny Queen Freddiem Mercurym sa postaral v noci na pondelok v Los Angeles na 76. ročníku odovzdávania Zlatých glóbusov o veľké prekvapenie, keď získal ceny v dvoch prestížnych kategóriách - najlepšia dráma a najlepší herec v dráme, ktorým sa stal Rami Malek.

Snímka Bohemian Rhapsody mala silných konkurentov v podobe filmov Čierny panter, BlacKkKlansman, If Beale Street Could Talk a Zrodila sa hviezda. Rami Malek zasa ukázal chrbát hviezdam ako Bradley Cooper, Willem Dafoe, Lucas Hedges a John David Washington.

Čiernobiela dráma Roma mexického oscarového tvorcu Alfonsa Cuaróna odohrávajúca sa v Mexiku 70. rokov 20. storočia, získala cenu za najlepšiu réžiu. Cuarón zároveň uspel aj v kategórii cudzojazyčný film, naprázdno vyšiel len v scenáristickej kategórii.

Ide o ďalší úspech mexického filmára po Guillermovi del Torovi, ktorý zvíťazil vlani s fantasy drámou Podoba vody. Cuarón si odniesol Zlatý glóbus už v roku 2014 za sci-fi Gravitácia.

Cenu v ďalšej ostro sledovanej kategórii herečka v dráme získala tiež prekvapujúco už 71-ročná Glenn Closeová za úlohu v koprodukčnej snímke The Wife o žene, ktorá sa chce dostať z tieňa svojho manžela. Do jej zbierky tak pribudla už tretia soška majúca podobu zemegule omotanej kúskom filmového negatívu.

V tejto kategórii bola favoritkou speváčka Lady Gaga, ktorá si však cenu odniesla za najlepšiu filmovú skladbu ako spoluautorka piesne Shallow z filmu Zrodila sa hviezda.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe v dráme sa stala Regina Kingová, ktorá dostala Zlatý glóbus takisto prvýkrát, a to za film If Beale Street Could Talk.

V žánri muzikál alebo komédia bodovala snímka Green Book režiséra Petra Farrellyho o černošskom džezovom pianistovi, ktorý si v USA 60. rokov 20. storočia najal taliansko-amerického belošského vyhadzovača ako vodiča. Pianistu hrá americký herec Mahershala Ali, ktorého ocenili za vedľajšiu mužskú úlohu.

Christian Bale sa stal najlepším hercom v hlavnej úlohe v muzikáli/komédii za stvárnenie bývalého amerického vicerprezidenta Dicka Cheneyho vo filme Vice. Inšpiráciu, ako hrať túto úlohu, vraj získal "od satana", povedal v ďakovnej reči."

Britska Olivia Colmanová je najlepšou herečkou v komédii/muzikáli. Svoj druhý Zlatý glóbus získala za tragikomédiu Favoritka, v ktorej hrá Anna Stuartovú - kráľovnú Anglicka, Škótska a Írska.

Zlaté glóbusy udeľuje Hollywoodske združenie zahraničných novinárov (HFPA) v 25 filmových a televíznych kategóriách, rozdelených na podkategórie drámy a komédie alebo muzikálu. V uplynulých rokoch Zlaté glóbusy často naznačili, kto dostane ceny Americkej akadémie filmových umení a vied, teda prestížne Oscary. Tento rok sa o nich rozhodne 24. februára.

Zoznam laureátov 76. ročníka Zlatých glóbusov


FILMOVÉ CENY

Najlepší film - dráma: Bohemian Rhapsody
Najlepší film - muzikál/komédia: Green Book
Najlepšia herečka - dráma: Glenn Closeová (The Wife)
Najlepší herec - dráma: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
Najlepšia herečka - muzikál/komédia: Olivia Colmanová (Favoritka)
Najlepší herec - muzikál/komédia: Christian Bale (Vice)
Najlepšia réžia: Alfonso Cuarón (Roma)
Najlepší zahraničný film: Roma (Alfonso Cuarón, Mexiko)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Regina Kingová (If Beale Street Could Talk)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali (Green Book)
Najlepšia hudba: Justin Hurwitz (Prvý človek)
Najlepšia pôvodná pieseň: Shallow, Zrodila sa hviezda
Najlepší scenár: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly (Green Book)
Najlepší animovaný film: Spider-Man: Into the Spider-Verse

TELEVÍZNE CENY

Najlepší seriál - dráma: V službách KGB (The Americans)
Najlepší seriál - muzikál/komédia: The Kominsky Method
Najlepší miniseriál alebo TV film: The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Najlepšia herečka v miniseriáli alebo TV filme: Patricia Arquettová (Escape at Dannemora)
Najlepší herec v miniseriáli alebo TV filme: Darren Criss (The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story)
Najlepšia herečka v TV seriáli - dráma: Sandra Oh (Killing Eve)
Najlepší herec v TV seriáli - dráma: Richard Madden (Bodyguard)
Najlepšia herečka v TV seriáli - muzikál/komédia: Rachel Brosnahanová (The Marvelous Mrs. Maisel)
Najlepší herec v TV seriáli - muzikál/komédia: Michael Douglas (The Kominsky Method)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v TV seriáli, miniseriáli alebo TV filme: Patricia Clarksonová (Ostré predmety)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v TV seriáli, miniseriáli alebo TV filme: Ben Whishaw (A Very English Scandal)