Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

V Bratislave bude festival, kde prvýkrát uvidíte aj rituálny tanec

Tanec taranta Foto: Festival perkusií a world music

V posledných desaťročiach prežíva tanec pizzica taranta obrodný proces a stáva sa z neho kultúrny fenomén.

Bratislava 15. septembra (Teraz.sk) - V našom hlavnom meste sa bude prvýkrát tancovať rituálny tanec pizzica taranta. Nezvyčajnú hudbu a tanec predstaví na Festivale perkusií a world music 10. októbra kapela Officina Zoe. Teraz.sk o tom informovali organizátori festivalu.

Ide o tanec sprevádzaný rytmickou hudbou a bubnovaním na tamburíny. V súčasnosti existuje niekoľko známych pizzica skupín. Z nich najdlhšie fungujú Officina Zoe, Uccio Aloisi gruppu, Canzoniere Grecanico Salentino a Tamburellisti di Torrepaduli.

Práve skupina Officina Zoe, ktorá tento štýl šíri najdlhšie, navštívi v októbri aj Bratislavu. Vďaka nej sa rozšírila aj „taranta mánia“, ktorá si podmanila publikum po celom svete. Vydali celkom sedem albumov a podieľali sa na hudbe k filmu Sangue Vivo, ktorý bol inšpirovaný práve ich hudbou.

Kapela Officina Zoe
Foto: Festival perkusií a world music



Štýl hudby pizzica taranta bol kedysi legitímnym spôsobom ako ženy mohli liečiť depresie, stavy hystérie, paranoje, ktoré pripisovali uštipnutiu tarantulou. Po dlhotrvajúcom tanci sa dostali do tranzu, ktorý ich vyliečil. Podobné liečebné rituály pre ženy nie sú len talianskym špecifikom, doteraz sa konajú podobné gnawa rituály v Maroku, Alžírsku a ďalších krajinách za rytmického sprievodu perkusií.

V posledných desaťročiach pizzica taranta prežíva obrodný proces a stáva sa z neho kultúrny a hudobný fenomén. Tradícia totiž prežíva v Taliansku obrovský boom, ktorý v súčasnej dobe prerástol až do nového hnutia neo-tarantismo, teda novotarantizmus.



Na festivale kapela Officina Zoe predstaví skladby z aktuálneho albumu Mamma sirena. Album sa umiestňuje na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. Pred samotným koncertom sa uskutoční aj workshop s lektorkou tanečného štúdia EtnoDance, ktorá bude vysvetľovať základy tanca pizzica taranta.