Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Bratislavská ZOO má 55 rokov

Mláďatko šimpanza, ktoré sa vola Shani Kimani. Foto: TASR/Michal Svítok

V súčasnosti je ZOO Bratislava domovom takmer tisícky zvierat zastupujúcich 176 druhov.


Bratislava 8. mája (TASR) - V Bratislave pred 55 rokmi 9. mája 1960 slávnostne otvorili Zoologickú záhradu (ZOO). Na začiatku v nej našlo útočisko 238 zvierat rôznych druhov (počet druhov bol 74). Ako jedna z prvých v Európe odchovala bratislavská ZOO mláďatá rysa ostrovida, ktorý sa stal aj jej symbolom.

O zriadení ZOO v Bratislave sa rozhodlo uznesením rady Mestského Národného výboru (MsNV) zo dňa 1. júla 1959. ZOO v bratislavskej Mlynskej doline vznikla ako príspevkové osvetové zariadenie.

Zoologická záhrada je dnes členkou Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA), Únie českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZ), Medzinárodnej asociácie ZOO (International Association of Zoo Educators - IZE), Medzinárodného informačného systému druhov (International Species Information System - ISIS). Jej základnými úlohami je chov živočíšnych druhov, najmä ohrozených, ochrana zvierat formou reintrodukcie (záchrana ohrozených druhov pomocou spätného návratu určitého druhu živočícha do pôvodného, alebo náhradného prostredia, prípadne posilnenie voľne žijúcej populácie), veterinárna starostlivosť o ne, vzdelávacia činnosť a spolupráca na základných európskych ochranných programoch.

Bratislavská Zoologická záhrada sa podieľala na zabezpečení programu reintrodukcie zubrov do Národného parku Poloniny na východnom Slovensku. Oslovili ju, lebo sa tu nachádzala Púpava - mladá, dvojročná samička zubra európskeho, narodená a odchovaná v zajatí, vhodná pre realizáciu programu. Výnimočným medzinárodným úspechom bola príprava a realizácia reintrodukčného programu sahelo-saharskej antilopy Oryx dammah do Národného parku Sidi Toui v Tunisku. Zo ZOO Bratislava do Sidi Toui odišli tri dospelé gravidné samice.

Pri otvorení mala ZOO plochu cca 9 hektárov (ha), ale už v pôvodných návrhoch sa počítalo s jej rozšírením na 90 ha a v súčasnosti má 96 ha. Postupne v nej pribúdalo mnoho atraktívnych zvierat a to nielen z pohľadu návštevníkov, ale aj pre ich vzácnosť a potrebu ochrany. Za prvých päť rokov ZOO navštívilo takmer dva milióny platiacich návštevníkov. Pavilón šeliem pre levy juhoafrické, biele tigre, jaguára amerického a leopardy cejlónske, terárium a exotárium s expozíciou surikát, tropických opičiek, leňochodov, pásavcov a dvoma novými sladkovodnými akváriami Malawi a Tanganyika, výbehy nosorožcov a kengúr, výbeh zebier a žiráf, výbehy antilop a hrošíkov libérijských, prírodné jazerá plameniakov a pelikánov, unikátna výstava druhohorných plazov DinoPark, ako aj pavilón pre ľudoopy, to všetko tvorí kolorit súčasnej bratislavskej ZOO a zaraďuje ju medzi moderné zoologické záhrady.

Napriek veľmi tvrdému zásahu do života ZOO likvidáciou dvoch tretín vybudovanej expozičnej časti pôvodného areálu pre výstavbu kanalizačného zberača (1981-1985), diaľnice a tunela (2003-2007) a tiež nie vždy priaznivým finančným podmienkam sa skvalitňovali podmienky chovu jednotlivých druhov zvierat a postupne pribúdali ďalšie druhy, ktorými sa bratislavská ZOO zaradila do Európskych záchranných programov (EEP).

V súčasnosti je ZOO Bratislava domovom takmer tisícky zvierat zastupujúcich 176 druhov. Približne 15 z nich patrí medzi celosvetovo ohrozené druhy, napríklad gibon zlatolíci, nosorožec či kulan ázijský (príbuzný nášho somára). Medzi ďalšie veľmi vzácne zvieratá patria adax nubijský, zubor európsky, nosorožec tuponosý, kulan turkménsky, hrošík libérijský, tamarín pinčí, kôň Przewalského, koza skrutkorohá a iné. Bratislavská ZOO je chovom jaguára amerického (Panthera onca) zapojená do projektu Európska plemenná kniha pre jaguáre americké, ktorú zriadila Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií v roku 1998.

V roku 2013 navštívil bratislavskú ZOO japonský princ Fumihito Akišino v rámci svojej oficiálnej návštevy Slovenska. Najviac ho ako vyštudovaného zoológa zaujali zubry európske, ktorých videl po prvýkrát v živote, ale aj vlky európske a diviaky lesné. ZOO zaznamenala v roku 2014 308.806 návštevníkov. Od marca 2015 pribudli v ZOO mláďatká – patrí medzi ne lemur kata, kozičky kamerunské, jahniatka ovce valašky, biely tigrík, diviaky lesné, dve labute čierne, lama krotká, sitatunga západná a zebra Chapmannova.

V Bratislave v ZOO sa konajú pravidelné stretnutia so zvieratkami a víkendové komentované kŕmenia zvierat, v tomto roku sa uskutoční druhý ročník Festivalu maskotov. Počas celého roka je možné zapojiť sa do sponzoringu niektorých zvierat.

zdroj: www.zoobratislava.sk