Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Bratislavskí narkomani a alkoholici oslávili svoje 21. Čisté Vianoce

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Uskutočnilo sa v stredu (7. 12.) v petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Klienti bratislavského Sanatória AT a jeho resocializačného strediska, zariadenia s komplexnou starostlivosťou o závislých od psychoaktívnych látok, hracích automatov a iných závislostí, pripravili svoje tradičné podujatie Čisté Vianoce. Uskutočnilo sa v stredu (7. 12.) v petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj.

"Prvýkrát sme tu obsadili pár miest vpredu s nádejou, že klienti prežijú Vianoce triezvi. Tých, ktorí uchopili život do svojich rúk je teraz podstatne viac. Prežite nielen Vianoce, ale aj budúci rok tak, aby vaše srdce bolo prijaté v celej rodine," v úvode 21. ročníka podujatia sa v preplnenej sále prihovoril riaditeľ sanatória Ivan Novotný.

Riaditeľka resocializačného strediska Jana Žemličková vyjadrila radosť s množstva vyliečených ľudí od rôznej závislosti aj z tradičného predsviatočného stretnutia. "My terapeuti sme nenávidení, ale chceme vám dobre. Človek robí veľa omylov. Aj keď je vaša cesta zarúbaná, svetlo na konci tunela sa vždy dá nájsť," povedala riaditeľka.

Moderátori večera Ľubor a Evžen dali príležitosť prítomným vyjsť na javisko a podeliť sa so svojimi skúsenosťami zo závislosti.

Prvý sa osmelil Rasťo: "Mám v sanatóriu syna Jakuba. Asi som nebol prísny otec, ale teraz v liečbe stojím pri ňom."

Žena prezradila, že primára Novotného pozná ešte z liečenia svojho otca. Jej syn po liečení už 11 rokov abstinuje, ale pre zmenu je teraz v sanatóriu jej manžel. Tiež povedala, že pri manželovi stoja a celá rodina čaká, kým sa vráti domov.

"Cesta závislého ku šťastiu je veľmi dlhá. Treba veľa trpezlivosti. Ste úžasná komunita. To mi dáva silu. Keď syn Rišo tretí raz utiekol z liečenia, jeden chlapec mi povedal: Nebojte sa bude to dobré, ja som to tiež zažil. To mi dalo veľa," vyznal sa Rišov otec.

"Som závislý aj abstinujúci, ušiel som jedenásťkrát. Netreba sa báť útekov. V roku 1996 som tu bol prvýkrát. Náš problém je v tom, že po užití drog sme v eufórii, potom zažijeme eufóriu po vyčistení. Dôležité je vedieť kvalitne žiť. Nie preto, že mi to niekto prikazuje, ale že to chcem. Neprestavajme mať hlad po pravde a šťastí," apeloval známy bubeník.

"Som závislá na alkohole. Tieto Vianoce budú moje piate čisté a je to výborné," prezradila Majka. Jej kamarátka Iveta dodala: "Aj ja som závislá na alkohole. Treba si pomáhať."

"Som závislá. Ďakujem, že som tu a už idem, lebo sa hanbím," v rýchlosti povedala slečna v minisukni a odbehla z javiska.

Oveľa dlhšie na ňom postál Ľubo, ktorý priblížil svoju dávnu minulosť: "Pred 39 rokmi som bol 50-kilová troska. Potom mi napadlo, aby som so sebou niečo robil, chodil som na prednášky v klube aj som sa liečil. Teraz ako dôchodca som závislý na vás. Liečte sa, aby ste boli platcami poisťovne," zavtipkoval Ľubo.

Najmä prítomným študentom z viacerých stredných škôl sa prihovoril abstinujúci otec dcéry: "Počúvajte svojich rodičov, nechcú vám ublížiť. To som pochopil teraz, keď mám dvojročnú dcéru."

Heňo prezradil, že terapeutky zo sanatória musia s nimi zažiť neľahké chvíle a je to dlhá práca so sebou.

"Tu som často ďakoval za vyliečenie syna, ale teraz som tu za seba a liečim sa. Ďakujem rodine, že ma podporuje," konštatoval Braňo.

Peter sa priznal, že je šesť rokov v sanatóriu, ale neľutuje to a jeho život má inú kvalitu: "Sú to iné pocity, ako mi dávali drogy. Trvalo mi takmer tri roky, kým mi život pretekal pomedzi prsty."

"Som tiež abstinujúci závislý. Keď som bol mladý, bol tu raj na drogy a nemali sme tie informácie, ako vy teraz. Pýtajte sa kamaráta, prečo je smutný, nenechajte ho aby sa mal zle, komunikujte spolu, nebuďte ľahostajní," adresoval mladým Oliver.

V podobnom duchu prezradili stovkám prítomných o svojej neľahkej minulosti ďalší odvážlivci. Každý za to zožal veľký potlesk.

Záver patril kultúrnemu programu, ktorý pripravili klienti sanatória. S divadielkom sa predstavilo Teatro absurdino. Nechýbalo video, hip-hopový spev, tanec a záver patril skupine syntetického rokenrolu Pop šou.

"Podujatie je pozitívne a sú to moje 12. čisté Vianoce, abstinujem od roku 2004. Má to pre nás výpovednú hodnotu, že ťaháme spoločne jednu káru a chceme žiť čistý život bez drog, automatov alebo alkoholu. Je jedno, na čom je človek závislý. Cieľom podujatia a našej cesty je abstinencia. Všetci účinkujúci mali skúsenosti so závislosťou. Ostatní boli pozvaní. Robíme to najmä pre stredné školy, aby sme im zabránili v závislosti, aby sa dokázali pozerať na svet inými očami, ako my sme sa nevedeli, keď sme boli mladí. A možno zachrániť aj nejaký ľudský život, lebo nie každý sa z toho dostane. Máme aj negatívne skúsenosti, že človek si zoberie život, či už hraním automatov alebo drogami," povedal pre TASR Evžen, ktorý je členom jedného zo štyroch klubov a organizuje bezalkoholový ples abstinentov.