Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Brazílii objavili nový vzácny druh riečneho delfína

Nový druh riečneho delfína, ktorého britskí a brazílsky vedci objavili v povodí brazílskej rieky Araguaia Foto: TASR/AP

Naposledy sa vedcom podarilo opísať nový druh riečneho delfína v roku 1918.

Sao Paulo 26. januára (TASR) - Vedecký tím zložený z britských a brazílskych výskumníkov v povodí brazílskej rieky Araguaia objavil nový druh riečneho delfína.

Objav nového druhu pomenovaného podľa mohutnej, vyše 2600 kilometrov dlhej rieky v Amazonskom pralese ako Inia araguaiaensis vedci oficiálne ohlásili začiatkom tohto týždňa prostredníctvom štúdie zverejnenej vo vedeckom periodiku Plos One.

Naposledy sa vedcom podarilo opísať nový druh riečneho delfína v roku 1918.

Biológ Tomas Hrbek, hlavný autor štúdie a profesor na univerzite v meste Manaus, pre agentúru AP povedal, že ide o tretí objav riečneho delfína v amazonskej oblasti.

Hrbek priznáva, že išlo o celkom neočakávaný nález. "Je veľmi podobný ostatným [druhom riečnych delfínov v amazonskej oblasti]," cituje vedca na svojej internetovej stránke BBC. "[Našli sa] v oblasti, kde ich ľudia vídavajú prakticky stále. Sú to napokon veľké cicavce. No nikto to poriadne nepreskúmal."

Vedci z Hrbekovho výskumného tímu tvrdia, že rozdiely medzi araguaiským delfínom a inými druhmi v povodí Amazonu sú napríklad v počte zubov. Najviac odlišnosti medzi jednotlivými druhmi sa však našlo v ich genetickej výbave, na základe ktorej vedci napokon vystavali svoju hypotézu o novom druhu.

Predpokladá sa, že rieka Araguaia je domovom okolo tisícky takýchto živočíchov.