Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Británia má tretieho následníka trónu, ponúkajú tipy na jeho meno

Ľudia pred Buckinghamským palácom Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP kráľovskému páru zablahoželal aj šéf Bieleho domu Barack Obama spolu s manželkou Michelle.

Londýn 23. júla (TASR) - Manželka britského princa Williama porodila v pondelok chlapca v londýnskej nemocnici. Dieťa je v poradí tretím následníkom britského trónu - po princovi Charlesovi a Williamovi.

"Nemôžeme byť šťastnejší," stručne oznámil William, ktorý bol prítomný pri pôrode. Podľa Kensingtonského paláca sa chlapec narodil o 16.24 h miestneho času (17.24 h SELČ) a váži približne 3,8 kilogramu. Vojvodkyňa Catherine je po pôrode v poriadku a cez noc zostane s bábätkom v Nemocnici svätej Márie, pred ktorou jasali davy ľudí.

Meno chlapca zatiaľ nie je známe. V stávkových kanceláriách je však favoritom meno George, po ňom James.

"Spolu s manželkou sme nesmierne šťastní z príchodu môjho prvého vnúčaťa," uviedol Williamov otec, princ Charles. Ako dodal, je nesmierne hrdý a šťastný, že sa stal po prvý raz starým otcom.



O významnej chvíli hovoril aj britský premiér David Cameron. "Po celej krajine a naozaj v celom Commonwealthe budú ľudia oslavovať a želať kráľovskému páru všetko dobré," citovala agentúra Reuters premiéra, ktorý dodal: "Je to dôležitá chvíľa v živote nášho národa. Myslím si však, že predovšetkým je to nádherná chvíľa pre tento srdečný a milujúci pár, ktorý má chlapčeka."



Podľa agentúry AP kráľovskému páru zablahoželal aj šéf Bieleho domu Barack Obama spolu s manželkou Michelle. Američania sú podľa prezidenta šťastní, že sa môžu pripojiť k oslavám narodenia malého princa "vzhľadom na špecifický vzťah medzi oboma krajinami".