Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pilotovi pri pristávacom manévri odpadla protéza ruky

Lietadlo britskej nízkorozpočtovej spoločnosti Flybe Foto: Teraz.sk/Internet

Stroj typu Bombardier Dash-8 smeroval do severoírskej metropoly z anglického Birminghamu.

Londýn 14. augusta (TASR) - Pilot civilného dopravného lietadla britskej nízkorozpočtovej spoločnosti Flybe dokázal bezpečne pristáť so 47 pasažiermi na palube napriek tomu, že mu tesne pred pristávacím manévrom v meste Belfast odpadla protéza ruky. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

Incident sa podľa Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AAIB) odohral ešte 12. februára a nevyžiadal si žiadne zranenia. Stroj typu Bombardier Dash-8 smeroval do severoírskej metropoly z anglického Birminghamu. Nemenovanému 46-ročnému kapitánovi sa však pri zosadaní uvoľnila svorka, ktorou mal pripútanú protézu ruky.

Jeho paža sa tak stala neovládateľnou. Najskôr zvažoval, že upovedomí spolupilota, času však nezostávalo nazvyš. "Kapitán usúdil, že najlepšie bude, ak svoju pravú ruku presunie z plynových pák na riadidlá, čím opätovne získal kontrolu nad lietadlom, rýchlosť však zostala nezmenená," uvádza sa v správe AAIB.

Napriek komplikovanej situácii sa pristávací manéver vydaril, hoci lietadlo po dotyku s dráhu poskočilo a tvrdo dosadlo späť na povrch. Spoločnosť Flybe tvrdí, že inkriminovaný pilot patrí k jej najskúsenejším a najdôveryhodnejším aj napriek svojmu hendikepu a bezpečnosť cestujúcich nebola ani na chvíľu ohrozená.

Kapitán v súvislosti s udalosťou prisľúbil, že si v budúcnosti dá väčší pozor pri kontrole protézy ruky a upovedomí svojich kolegov na palube, aby boli v prípade podobnej situácie kedykoľvek pripravení adekvátne a pohotovo zasiahnuť.