Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Británii odhalili prvú sochu Davida Bowieho na svete

David Bowie Foto: TASR/AP

Britský rockový spevák zomrel v januári 2016 na rakovinu vo veku 69 rokov.

Londýn 26. marca (TASR) - Sochu britského rockového speváka Davida Bowieho odhalili v nedeľu v anglickom meste Aylesbury. Podľa stanice BBC ide o vôbec prvý pamätník svojho druhu na svete venovaný tomuto umelcovi.

Bronzová skulptúra s názvom "Pozemský posol" (Earthly Messenger) sa nachádza na tamojšom námestí Market Square a stvárňuje Bowieho v niekoľkých rozličných fázach jeho kariéry. Dielo vytvoril sochár Andrew Sinclair.

Aylesbury nebolo zvolené pre túto inštaláciu náhodne. V miestnom hudobnom klube Friars sa Bowie totiž po prvý raz predstavil pod svojím alter egom Ziggy Stardust a po prvý raz tu publiku zahral svoje dva štúdiové albumy.

Súsošie v životnej veľkosti vzniklo vďaka grantom a crowfundingu Kickstarter, pričom iniciatíva prišla od Bowieho fanúšika a hudobného promotéra Davida Stoppsa, ktorý kedysi pracoval vo Friars, dopĺňa BBC.

Náklady na pamätník dosiahli 100.000 libier, pričom väčšinu tejto sumy poskytli zahraniční darcovia. Sochu slávnostne odhalil britský spevák a skladateľ Howard Jones. Bowie zomrel v januári 2016 ako 69-ročný na rakovinu.