Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Najbohatším mužom Británie je ruský miliardár Usmanov

Ališer Usmanov Foto: TASR/AP

Usmanov (59) zosadil z prvého miesta oceliarskeho podnikateľa indického pôvodu Laškhmího Mittala, ktorý dominoval rebríčku Sunday Times v uplynulých ôsmich rokoch.

Londýn 21. apríla (TASR) - Najbohatším mužom v Británii je ruský miliardár Ališer Usmanov, spolumajiteľ londýnskeho futbalového klubu Arsenal.

Vyplýva to zo zoznamu najbohatších ľudí Spojeného kráľovstva, ktorý dnes zverenili noviny Sunday Times.

Veľkopodnikateľ narodený v Uzbekistane vlastní ruský železiarsky gigant Metalloinvest a výška jeho majetku sa odhaduje na 13,3 miliardy libier (15,6 miliárd eur)

Usmanov (59) zosadil z prvého miesta oceliarskeho podnikateľa indického pôvodu Laškhmího Mittala, ktorý dominoval rebríčku Sunday Times v uplynulých ôsmich rokoch, a teraz s majetkom 10 miliárd libier klesol na štvrtú priečku.

Na druhom mieste tento rok skončil ďalší mediálny magnát ruského pôvodu Len Blavatnik, ktorého aktuálny približne 11-miliardový majetok sa za posledný rok strojnásobil. Tretí najbohatší sú podnikatelia pakistanského pôvodu Srí a Gopi Hindudžovci (10,6 miliárd).

Piate miesto patrí ďalšiemu ruskému oligarchovi, majiteľovi futbalového klubu Chelsea Romanovi Abramovičovi (9,3 miliárd libier).

Najbohatší z podnikateľov narodených v Británii skončil až na ôsmom mieste: je ním vojvoda z Westminsteru Gerald Grosvenor s predpokladaným majetkom 7,8 miliardy libier.

Na výročnom zozname Sunday Times sa nachádza 1000 najbohatších ľudí alebo rodín Británie. Nejde pritom len o britských občanov, ale aj o osoby narodené v zahraničí, ktoré sa prevažne zdržiavajú v Spojenom kráľovstve.