Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Britov lákajú na Slovensko aj netopiere

Britský turisti postupne prechádzajú podkrovia a banské otvory Foto: TASR/Ján Siman

Priaznivci netopierov prichádzajú na Slovensko so všetkých kútov Veľkej Británie. Sú to profesionáli, ktorí v ochrane prírody pôsobia aj doma.

Mokrá Lúka/Rákoš 22. Augusta (TASR) - Druhová rozmanitosť netopierov láka každoročne turistov z Veľkej Británie na Slovensko. Tento týždeň postupne prechádzajú podkrovia kostolov a banské otvory v okolí Revúcej. Ako pre TASR povedal ich sprievodca so Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku Martin Ceľuch, s výletu Angličanov profitujeme na Slovensku viacnásobne. Okrem peňazí s turistiky využívajú ochrancovia netopierov návštevy na monitoring netopierích kolónií.

Priaznivci netopierov prichádzajú na Slovensko so všetkých kútov Veľkej Británie. Sú to profesionáli, ktorí v ochrane prírody pôsobia aj doma. "Asi pred šiestimi rokmi ma oslovila ekologička, s ktorou sme prešli takmer polovicu Slovenska. U nás žije oveľa viac druhov netopierov a sú tu aj početnejšie kolónie, čo Britov doslova očarilo. Teraz sem chodia skupinky približne ôsmich ľudí dvakrát do roka. Chodíme však už len do okolia Muránskej planiny, pretože tu nájdeme na pomerne malom území väčšinu druhov. Zahraničný prírodovedci sa striedajú, máme tu však ľudí, ktorí sú tu už druhýkrát a jeden pán dokonca tretíkrát," povedal Ceľuch.
Foto: TASR/Ján Siman


Kolónie netopierov využívajú v lete najmä podkrovia, kde ich nikto nevyrušuje. Ideálnym miestom sú pre nich strechy kostolov, kde majú sú pre drobné cicavce aj vhodné teplotné pomery. Časom však historické pamiatky môžu ohrozovať svojim trusom. Tisíce nočných letcov nakopia v priebehu niekoľkých rokov aj viac ton trusu. "Návštevy prírodovedcov z Veľkej Británie sú pre nás aj istým zdrojom peňazí. Využívame ich aj na čistenie podkroví kostolov. Samotnú prácu robíme dobrovoľnícky, ale dokážeme si zaplatiť aspoň dopravu. Samozrejme, sú to aj ďalšie aktivity súvisiace s ochranou netopierov. Keďže hovoríme o chránených živočíchoch, na ich pozorovanie máme povolenie z Ministerstva životného prostredia SR. Návštevy kolónií netopierov zároveň využívame na monitoring, aby sme videli koľko jedincov v danej lokalite žije a v akom sú stave. Údaje potom poskytujeme aj štátnej ochrane prírody," doplnil člen Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku.

Tu bude player