Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Magazín

Britský spevák George Michael by mal 60 rokov

Na archívnej snímke z 9. septembra 2012 britský spevák George Michael vystupuje počas koncertu v Paríži. Foto: TASR/AP

Svoj posledný koncert na turné odohral v londýnskom Earls Court 17. októbra 2012.

East Finchley/Bratislava 24. júna (TASR) – George Michael mal iba 53 rokov, keď zomrel 25. decembra 2016 vo vlastnom dome na srdcové zlyhanie. Dosiahol množstvo úspechov ako Wham! aj na sólovej dráhe. Na svojom konte mal dve ceny Grammy, tri ceny Brit Awards, dvanásť cien Billboard Music Awards a štyri ceny MTV Video Music. V roku 2023 bol nominovaný za člena Rock and rollovej siene slávy. V nedeľu 25. júna uplynie 60 rokov od narodenia svetoznámeho britského speváka.

Georgios Kyriacos Panayiotou, tak znie jeho rodné meno, sa narodil 25. júna 1963 v East Finchley. Jeho otec, cyperský Grék, emigroval v 50. rokoch minulého storočia z Cypru do Anglicka. Jeho matka bola Angličanka, profesiou tanečnica. Mal dve sestry a väčšinu detstva strávil v londýnskom Kingsbury. Na strednej škole Bushey Meads School sa stretol s Andrewom Ridgeleym, živil sa ako dídžej, hral v kluboch.

Spolu s Ridgeleyom založili v roku 1981 disko - popové duo Wham! Poznali sa už zo školy aj zo skupiny Executive, ktorú založili s Ridgeleyho bratom Paulom.

Už debutový album Fantastic skupiny Wham!, vydaný v júli 1983, sa dostal na prvú pozíciu v rebríčku. V októbri 1984 vydali druhý album Make It Big, ten bol prvý nielen v Anglicku, ale aj v Spojených štátoch. V júni 1986 vydali tretí album Music from the Edge of Heaven. Po jeho vydaní sa rozišli.

V singlovej TOP 30 mali dvanásť piesní, šesť z nich sa dostalo na prvé miesto. Hitmi sa stali skladby Wake Me Up Before You Go Go, Last Christmas, Freedom, I'm Your Man. V júni 1986 mal premiéru filmový dokument Wham! in China: Foreign Skies, ktorý bol nakrútený v apríli 1985 z ich koncertného turné v Číne.

V roku 1986 sa George Michael rozhodol pre sólovú dráhu. Tá bola ešte úspešnejšia ako päťročné účinkovanie s Wham! Úspešný bol hneď jeho prvý sólový album Faith z októbra 1987, prvý bol v Británii aj Spojených štátoch, jeho celosvetový predaj prevýšil sumu 21 miliónov výliskov. Michaelov prvý sólový singel Careless Whisper dosiahol prvé miesto vo viac ako 20 krajinách vrátane Veľkej Británie a USA.

Vydal päť štúdiových albumov, piaty Patience vyšiel v marci 2004. K diskografii patria aj dva kompilačné albumy, Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael z novembra 1998 a Twenty Five z novembra 2006. V anglickej singlovej TOP 40 hitparáde mal 34 skladieb, osem z nich sa dostalo na prvé miesto, v americkej 16. Hitmi boli Faith, One More Try, Praying for Time, Jesus to a Child, Fastlove, Spinning the Wheel, Outside či Amazing.

Michael bol aktívnym bojovníkom za práva LGBT komunity. Jeho osobný život, užívanie drog, právne problémy či obscénnosti na verejnosti plnili v 90. rokoch stránky bulvárnej tlače. V roku 1998 ho zatkli za viaceré trestné činy súvisiace s drogami. V roku 2010 strávil osem týždňov vo väzení po tom, čo so svojím autom značky Range Rover havaroval pod vplyvom marihuany.

V novembri 2011 ho s ťažkým zápalom pľúc, pre ktorý na poslednú chvíľu zrušil svoje vystúpenie vo Viedni, hospitalizovali v rakúskej metropole. V máji 2013 sa zranil pri dopravnej nehode na diaľnici v grófstve Herfordshire.

Svoj posledný koncert na turné odohral v londýnskom Earls Court 17. októbra 2012. Hudobný časopis Billboard ho zaradil medzi 100 najlepších umelcov všetkých čias. Je jedným z najpredávanejších hudobníkov všetkých čias, jeho predaj sa odhaduje až na 125 miliónov nahrávok po celom svete.