Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Údery Brucea Leeho spacifikovali aj najväčších filmových zlosynov

V roku 1940 sa narodil legendárny čínsko-americký herec akčných filmov a majster bojových umení BRUCE LEE. Zomrel 20.7.1973. Foto: TASR/AP

Kráľ Kung-fu na striebornom plátne rozdával presné údery najmä v rolách statočných Číňanov, ktorí bojovali za slobodu svojho národa.

San Francisco/Bratislava 27. novembra (TASR) – Fanúšikovia ázijských bojových umení a akčných filmov si v piatok 27. novembra pripomenú nedožité 75. narodeniny legendy tohto filmového žánru, čínsko-amerického herca Brucea Leeho.

Kráľ Kung-fu na striebornom plátne rozdával presné údery najmä v rolách statočných Číňanov, ktorí bojovali za slobodu svojho národa. Nesmrteľnú slávu si získal filmami ako Päsť plná hnevu (1972), Cesta draka (1972) alebo Drak prichádza (1973).



Bruce Lee sa narodil 27. novembra 1940 v americkom San Franciscu, ale od ranného detstva do svojich osemnástich rokov žil v čínskom Hongkongu. Jeho otec bol známy operný spevák, vďaka čomu sa už ako dieťa objavil pred kamerou v malých epizódnych úlohách. Keď mal dvanásť rokov, prepadli a zbili ho členovia jedného z hongkonských gangov, čo Leeho priviedlo k trénovaniu juhočínskeho bojového umenia Kung-fu. Temperamentnému chlapcovi však nepostačovalo len bojové umenie. Venoval sa aj tancu a v roku 1958 dokonca vyhral tanečnú súťaž. V osemnástich rokoch poznamenala jeho život ďalšia pouličná bitka, v ktorej už viac rán rozdal ako utŕžil. Jedného z protivníkov zbil tak, že sa dostal do problémov s políciou. Vďaka tomu, že mal aj americké občianstvo mohol však bez problémov opustiť Hongkong a odísť do rodného San Francisca.

V roku 1959 sa znovu ocitol v sanfranciskej čínskej štvrti, kde si na živobytie zarábal v reštauráciách, alebo ako tanečný inštruktor. V slnečnej Kalifornii nevydržal dlho. Presťahoval sa do Seattlu a začal navštevovať Edison Technical School (dnes Seattle Central College). Dosiahol slušné študijné výsledky, ktoré mu dodali sebavedomie a následne sa prihlásil na Washingtonskú univerzitu (University of Washington). Štúdium úspešne ukončil bakalárskym titulom. Na akademickej pôde sa zoznámil so svojou budúcou manželkou Lindou C. Emeryovou. Pár mal spolu dve deti, syna Brandona (bývalý úspešný herec akčných filmov, ktorý tragicky zahynul pri nakrúcaní filmu Vrana) a dcéru Shannon, ktorá bola tiež herečkou (hereckú kariéru ukončila).

Po skončení štúdií Bruce Lee len ťažko hľadal uplatnenie. Aj preto si v roku 1963 založil svoju prvú Kung-fu školu a vykročil na cestu nesmrteľnej popularity. Pozornosť filmových producentov upútal už v roku 1964 na medzinárodnom turnaji v karate. Predviedol tam nielen svoje dokonale vyšportované telo, ale aj vycibrené Kung-fu. To urobilo veľký dojem na producenta Williama Doziera, ktorý mu ponúkol úlohu v americkom seriáli The Green Hornet (Zelený sršeň, 1966). Seriál nebol až taký úspešný, ale začínajúcemu hercovi otvoril dvere na strieborné plátno. Paradoxne však nie v USA, ale v Hongkongu. Tam sa vrátil potom, ako ho Hollywood sklamal, keď štúdio Warner Brothers nerealizovalo jeho scenár k filmovému projektu The Silent Flute (Tichá flauta). Film na Leeho námet spracovali až neskôr (1978) a hlavnú postavu stvárnil David Carradine. Rozčarovaný Bruce Lee opäť odišiel do Hongkongu, kde natočil svoje najznámejšie filmy Tang shan da xiong (Veľký šéf, 1971), Jing wu men (Päsť plná hnevu, 1972) a Meng long guojiang (Cesta draka, 1972), v ktorom sa odohral aj legendárny súboj medzi ním a vtedy začínajúcim Chuckom Norrisom.

Po medzinárodnom úspechu Cesty draka si štúdio Warner Brothers spomenulo na Leeho a vznikol legendárny americko-hongkonský film Drak prichádza (1973). Premiéry filmu sa však 32-ročný Bruce Lee nedožil. Zomrel 20. júla 1973 oficiálne na následky krvácania do mozgu po užití liekov proti bolesti hlavy. Okolo jeho smrti však dodnes koluje veľa záhad a legiend.

Bruce Lee nebol len herec, ale hlavne majster a veľký popularizátor ázijských bojových umení. Vytvoril aj svoj vlastný štýl - Jeet Kune Do, ktorý bol akousi syntézou rôznych bojových štýlov.