Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pred 68 rokmi bol oslobodený koncentračný tábor Buchenwald

Väzni v koncentračnom tábore v Buchenwald. Foto: TASR/AP

Buchenwald bol svojho času po Dachau a Sachsenhausene tretím nacistami vybudovaným zariadením tohto druhu.

Weimar 11. apríla (TASR) - Medzinárodný deň solidarity oslobodených politických väzňov a bojovníkov proti fašizmu pripadajúci na 11. apríla sa viaže s oslobodením koncentračného tábora Buchenwald.

Vo štvrtok 11. apríla od tej udalosti prejde 68 rokov.

Tábor zriadili v júli 1937 na odlesnenom kopci Ettersberg neďaleko durínskeho Weimaru, kedysi strediska nemeckej vzdelanosti, literárneho života, hudby a umenia. Tábor oslobodili príslušníci 6. obrnenej divízie 3. americkej armády 11. apríla 1945.

V období rokov 1937-45 sa v koncentračnom tábore Buchenwald ocitlo približne 250.000 ľudí z 36 krajín. Na následky hladu, podchladenia, vyčerpania z nútených prác a lekárskych experimentov zomrelo okolo 56.000 osôb, z nich asi 11.000 židov a približne 8000 sovietskych vojnových zajatcov. Buchenwald sa veľmi rýchlo stal synonymom pre systém nacistických koncentračných táborov.
Ruže sú položené na nápise Holocaust pri bývalom fašistickom koncentračnom tábore Buchenwald, blízko východonemeckého Weimaru
Foto: TASR/AP


Buchenwald bol svojho času po Dachau a Sachsenhausene tretím nacistami vybudovaným zariadením tohto druhu. Väznený tam bol napríklad aj maďarský spisovateľ židovského pôvodu Imre Kertész, ktorý zážitky z tábora spracoval do knižnej podoby. Za román Bezosudovosť získal v roku 2002 Nobelovu cenu za literatúru.

Bývalý nacistický koncentračný tábor využila sovietska okupačná moc, ktorá v ňom v lete 1945 zriadila internačný tábor.

Až do roku 1950 v ňom sovietska tajná služba väznila nacistických zločincov, ich sympatizantov, ale i nevinných ľudí, ktorí sa do rúk sovietskych zložiek dostali náhodou. V tábore bolo internovaných okolo 28.400 osôb, z nich vyše 7100 zomrelo na podvýživu alebo choroby.

Zdroje: www.buchenwald.de, www.jewishgen.org, www.jewishvirtuallibrary.org. www.rian.ru