Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Obec chce prilákať viac turistov. Stavila na miestnych a celebrity

Osemdesiatdvaročná miestna obyvateľka pózuje pri pomaľovanej stene, na ktorej je jej podobizeň spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016. Foto: TASR/AP
Miestna obyvateľka kráča okolo pomaľovanej steny s podobizňou princeznej Diany v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016. Obyvatelia dediny v strednom Bulharsku chcú prostredníctvom umenia pritiahnuť viac turistov. Foto: TASR/AP

Za projektom stojí miestny umelec Vencislav Pirjankov.

Bratislava 27. február (Teraz.sk) - Obyvatelia dediny v strednom Bulharsku chcú prostredníctvom umenia pritiahnuť viac turistov, informuje agentúra AP.

Steny domov v obci Staro Železare, ktorá sa nachádza pri meste Plovdiv, skrášľujú podobizne miestnych ľudí a známych osobností. Spolu s majiteľmi domov sú na pomaľovaných stenách pápež František, britská kráľovná Alžbeta II., Albert Einstein dalajláma, nemecká kancelárka Angela Merkelová, bývalá indická premiérka Indira Gándhíová, bývalá britská predsedníčka vlády Margaret Thatcherová, americký prezident Barack Obama či bývalý kubánsky líder Fidel Castro. Nechýba ani bulharský zástupca: Todor Živkov, najdlhšie vládnuci predstaviteľ v Bulharsku v 20. storočí. V krajine vládol neuveriteľných 35 rokov - od roku 1954 až do pádu komunizmu v roku 1989.

Za projektom stojí miestny umelec Vencislav Pirjankov. V súčasnosti žije a pracuje v Poľsku, kde založil umeleckú školu. Vlani v lete navštívil spolu so svojimi študentmi obec Staro Železare. Zúčastnili sa podujatia, ktoré nazvali "Prvý festival v maľovaní na stenu". Výsledkom ich snaženia je galéria pod holým nebom, ktorú tvoria graffiti v štýle Banksy. Je to pseudonym anglického street-artového umelca pochádzajúceho z bristolskej undergroundovej scény, ktorého skutočná identita je neznáma. Banksyho diela sú často satirické a majú politické či kultúrne posolstvo. 

V dedine Staro Železare žije 400 obyvateľov. Miestni veria, že umelecký projekt priláka do obce viac turistov. Doposiaľ najznámejšou atrakciou dediny bol megalitický kamenný kruh asi zo 6. Storočia pred n.l., ktorý nazývajú bulharský Stonehage.



Na pomaľovanej stene kostola sú podobizne svetových politikov - vľavo je bývalá indická premiérka Indira Gándhíová a vpravo je bývalý kubánsky líder Fidel Castro v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Miestny obyvateľ Ivan pózuje pri pomaľovanej stene, na ktorej je jeho podobizeň spolu s americkým prezidentom Barackom Obamom (uprostred) v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Na pomaľovanej stene sú podobizne svetových politikov - zľava - bývalý poľský politik a generál Wojciech Jaruzelski, bývalá britká predsedníčka vlády Margaret Thatcherová a bývalý sovietsky a ruský prezident Michail Gorbačov v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Miestny obyvateľ Nikolaj pózuje vedľa pomaľovanej steny, na ktorej je spolu s pápežom Františkom v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Na pomaľovanej stene je podobizeň miestnej obyvateľky (vpravo) a britskej kráľovnej Alžbety II. v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016. Obyvatelia dediny v strednom Bulharsku chcú prostredníctvom umenia pritiahnuť viac turistov.
Foto: TASR/AP


Miestny obyvateľ Ivan sa pozerá na pomaľovanú stenu, na ktorej sú podobizne jeho spoluobčanov a svetových lídrov - kubánskeho lídra Fidela Castra (druhý vľavo), bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho (druhý sprava) - v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Ivanka a Krustjo Tonevovci pózujú vedľa pomaľovanej steny, na ktorej je zobrazená nemecká kancelárka Angela Merkelová v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Šestdesiatštyriročná Stefana Gospodinová pózuje vedľa pomaľovanej steny, na ktorej je zobrazená so svojím somárom a bývalou francúzskou herečkou Brigitte Bardotovou v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Nikolaj, miestny obyvateľ prechádza okolo pomaľovanej steny s podobizňnami bývalého lídra Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva a bývalého bulharského lídra Todora Živkova v bulharskej obci Staro Železare 27. januára 2016. Obyvatelia dediny v strednom Bulharsku chcú prostredníctvom umenia pritiahnuť viac turistov. Steny domov v obci, ktorá sa nachádza pri meste Plovdiv, skrášľujú podobizne miestnych ľudí a známych osobností.
Foto: TASR/AP