Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Bývalá hviezda NBA Dennis Rodman sa podľa CNN vracia do Severnej Kórey

Bývalý slávny americký basketbalista Dennis Rodman (uprostred) kráča halou medzinárodného letiska v Pekingu v utorok 13. júna 2017. Foto: TASR/AP

Päťdesiatšesťročný Rodman navštívil Severnú Kóreu doteraz najmenej štyrikrát. Je jedným z mála Američanov, ktorí sa stretli so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Washington 13. júna (TASR) - Bývalý slávny americký basketbalista Dennis Rodman sa po troch rokoch opäť vracia do Severnej Kórey. Uviedla to v pondelok televízia CNN, ktorej redaktor uvidel Rodmana na medzinárodnom letisku v čínskej metropole Peking.

Niekdajšia hviezda NBA však odmietla odpovedať na otázky. Dvaja nemenovaní predstavitelia v Severnej Kórei ale CNN potvrdili, že Rodmana v tomto komunistickom štáte očakávajú dnes.

Dôvody Rodmanovej cesty a ani dĺžka jej trvania nie sú známe.

Päťdesiatšesťročný Rodman navštívil Severnú Kóreu doteraz najmenej štyrikrát. Je jedným z mála Američanov, ktorí sa stretli so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Svoje cesty označil za "basketbalovú diplomaciu". Do KĽDR príde v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove vyvolanom jadrovým programom Pchjongjangu.

Počas zatiaľ poslednej návštevy KĽDR v januári 2014 vzal excentrický Rodman so sebou aj skupinu ďalších bývalých hráčov NBA, s ktorými odohral exhibičný zápas v Pchjongjangu. Rodman dokonca zaspieval "Happy Birthday" na oslave na počesť 31. narodenín Kim Čong-una, ktorého označil za svojho najlepšieho priateľa a veľkého vodcu. V USA to vyvolalo pobúrenie.

Rodman tiež podporil súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa počas predvolebnej kampane a v roku 2015 ho v jednom tweete nazval "dlhoročným dobrým priateľom".