Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Bývalé sídlo britskej kráľovnej na Malte je na predaj za šesť mil. eur

Na archívnej snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Vila, situovaná na okraji maltského hlavného mesta Valletta, je jediným miestom mimo Spojeného kráľovstva, ktoré kráľovná nazývala svojím domovom.

Valletta 12. júna (TASR) - Bývalý dom britskej kráľovnej Alžbety II. na Malte, Villa Guardamangia, je na predaj za takmer šesť miliónov eur. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

Vila, situovaná na okraji maltského hlavného mesta Valletta, je jediným miestom mimo Spojeného kráľovstva, ktoré kráľovná nazývala svojím domovom.

Panovníčka tu žila v rokoch 1949-51, v prvotných rokoch svojho manželstva s princom Philipom, ktorý bol na Malte umiestnený ako námorný dôstojník. Pamiatka odvtedy chátrala.

Budovu momentálne spravuje spoločnosť zaoberajúca sa luxusnými nehnuteľnosťami, ktorá sídlo označuje ako "úžasnú nehnuteľnosť v štýle grand Palazzo s dokumentovanou veľkou historickou hodnotou".

Kráľovná a jej manžel žili vo vile ešte pred jej korunováciou. V tom čase išlo o prenajímaný dom Philipovho strýka. Alžbeta II. má na pobyt v maltskom sídle dobré spomienky, keď bola manželkou námorného dôstojníka.

"Návšteva Malty je pre mňa vždy veľmi jedinečná. Spomínam si na šťastné dni s princom Philipom, keď sme boli čerstvými manželmi," uviedla britská panovníčka počas návštevy tejto stredomorskej ostrovnej krajiny v roku 2015.