Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Magazín

Letecká tragédia pri Smolensku otvorila brány B. Komorowskemu

Bronislaw Komorowski, archívne foto. Foto: TASR/AP

Zvolenie Komorowského za poľského prezidenta privítali EÚ i ostatné európske krajiny. Politickí komentátori však poukázali na tesné výsledky volieb, ktoré jasne ukázali rozdelenie Poľska na dve časti.

Varšava 4. júna (TASR) – Bývalý poľský prezident (2010-2015) Bronislaw Komorowski sa dnes dožíva životného jubilea 65 rokov.

Funkcie prezidenta Poľskej republiky sa Bronislaw Komorowski ujal 6. augusta 2010 a v rámci inaugurácie zložil na pôde poľského parlamentu ústavou predpísaný sľub. Stalo sa tak po tom, ako najvyšší súd krajiny 3. augusta 2010 potvrdil právoplatnosť prezidentských volieb zo 4. júla 2010, v ktorých Bronislaw Komorowski, nominant strany Občianska platforma (PO), zvíťazil nad svojím protikandidátom z prvého kola volieb (20. júna 2010), predsedom konzervatívnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským, bratom predchádzajúceho prezidenta Lecha Kaczyňského, ktorý 10. apríla 2010 zahynul pri leteckom nešťastí v Rusku spolu so svojou manželkou a 94 členmi delegácie vrátane vysokopostavených štátnych aj vojenských predstaviteľov.

Bronislaw Komorowski, potomok šľachtickej rodiny, sa narodil 4. júna 1952 v meste Oborniki Śląskie neďaleko mesta Vroclav, ale jeho rodina, pôvodne veľmi bohatá, pochádza z dnešnej Litvy. Starý poľský šľachtický rod udržiaval tradície, ktoré tvarovali osobnosť bývalého poľského prezidenta. Patrilo k nim aj chodenie do skautu a do kostola. V týchto kruhoch spoznal svoju budúcu manželku Annu Dembowsku, s ktorou má päť detí. Príbuzensky je Komorowski spriaznený aj s manželkou súčasného belgického kráľa Filipa, kráľovnou Mathildou.

Jednoznačne odmietavý postoj voči komunistickému režimu priviedol vyštudovaného historika Komorowského v 80. rokoch 20. storočia do hnutia Solidarita Lecha Walęsu a viackrát aj do väzenia.  Od roku 1989 pôsobil Komorowski už len v politike. V 90. rokoch minulého storočia bol vo funkcii námestníka ministra obrany a v rokoch 2000-2001 ministrom obrany v poľskej vláde.

Politicky stál Komorowski vždy od stredu napravo. Od roku 1991 bol nepretržite poslancom poľského parlamentu, v roku 1995 sa stal podpredsedom parlamentu. V roku 2001 sa pripojil k vtedajšiemu poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi (dnes predseda Európskej rady) a jeho Občianskej platforme, ktorá v roku 2007 vyhrala v Poľsku parlamentné voľby a Komorowski sa v tom istom roku stal predsedom parlamentu. Po leteckej tragédii pri Smolensku sa od 10. apríla 2010 po zosnulom predchádzajúcom poľskom prezidentovi Lechovi Kaczyňskom v zmysle ústavy, ako predseda dolnej komory poľského parlamentu, stal zastupujúcim prezidentom Poľskej republiky. Občianska platforma si ho vybrala za svojho kandidáta do prezidentských volieb a 4. júla 2010 ho občania Poľska do tejto funkcie zvolili.

Zvolenie Komorowského za prezidenta privítalo aj vedenie Európskej únie (EÚ) i ostatné európske krajiny. Vtedajší predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek, ale aj iní politickí komentátori, poukázali na tesné výsledky prezidentských volieb, ktoré jasne ukázali rozdelenie Poľska na dve časti. Vysoký volebný výsledok Jaroslawa Kaczyňského poukázal na stále veľkú komunitu obyvateľov Poľska, najmä na vidieku a východe krajiny, ktorých priťahuje konzervatívna politika. Západ Poľska a väčšie mestá hlasovali za liberálnejšieho Bronislawa Komorowského, od ktorého sa očakávala zmierlivá politika spájania Poľska.

V poľských prezidentských voľbách v máji 2015 Bronislaw Komorowski neúspešne obhajoval svoj mandát. Komorowského nástupca Andrzej Duda sa ujal funkcie hlavy štátu Poľskej republiky dňa 6. augusta 2015.