Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

M. ČAUČÍK: Slovenské rodiny chcú podporovať ľudí žijúcich v zahraničí

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v prvom vydaní relácie SVET Tu a teraz v roku 2017 je riaditeľ a koordinátor projektu Dobrá novina Marián Čaučík.

Bratislava 12. januára (TABLET.TV) - Marián Čaučík spolu s ďalšími koledníkmi z Dobrej noviny má za sebou nedávne prijatie u prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Toto prijatie bolo zároveň bodkou za už v poradí 22. ročníkom verejnej zbierky Dobrá novina. Jej podstatou je koledovanie v čase vianočných sviatkov s cieľom vyzbierať finančné prostriedky určené na pomoc ľuďom, ktorí žijú v náročných podmienkach.

Ako informoval Čaučík, prezident republiky ocenil dobrovoľnícku činnosť a vyslovil nadšenie, že aj takouto formou koledníci reprezentujú moderné Slovensko. Ukazujeme tak, že aj Slováci dokážu myslieť na ľudí inej farby pleti, inej viery, a to bez ohľadu na to, z ktorej časti sveta človek pochádza a akej sociálnej príslušnosti je.




Ako koordinátor celého projektu Čaučík uviedol, že slovenské rodiny majú neustále záujem finančne podporovať ľudí žijúcich vo vzdialených krajinách. Len v minulom roku sa podarilo koledovaním vyzbierať 960 tisíc eur, čo bola doposiaľ rekordne najvyššia vyzbieraná suma. Očakávania do ďalšieho roka sú ešte vyššie a predpokladá, že by sa mohlo vyzbierať jeden milión eur.

Z už vyzbieraných prostriedkov sa v tomto roku podporenia viaceré rozvojové projekty v Keni, Ugande, Južnom Sudáne a Etiópii. Okrem iného sa finančne podporuje aj alfabetizácia dospelých a vzdelávanie detí, rovnako ako aj projekty na zabezpečenie čistej pitnej vody.

Čaučík tiež priblížil, aké ďalšie projekty podporuje projekt Dobrá novina a kto je najväčším podporovateľom tejto dobrovoľnej zbierky. Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.