Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Cech husacinárov pozýva na Deň otvorených dverí do Slovenského Grobu

Cech husacinárov pozýva na Deň otvorených dverí do Slovenského Grobu Foto: Libic Lubomir

Slovensko sa môže doslova v celosvetovom meradle popýšiť jedinečným gurmánskym pokladom.

Bratislava 27. augusta (OTS) - Je ním vyše 100 – ročná, dodnes zachovaná tradícia pečenia husí, ktorou je charakteristická západoslovenská obec Slovenský Grob. Vďaka občianskemu združeniu CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU http://www.cechhusacinarov.sk/ sa meno našej krajiny šíri do celého sveta. Najhlasnejšie sa o legendárnej slovenskej obci a jej tradícii rozpráva za hranicami našej krajiny predovšetkým na jeseň. Práve vtedy sa totiž oficiálne začína sviatok všetkých milovníkov husaciny - sezóna husacích hodov.

Cech husacinárov pozýva na Deň otvorených dverí do Slovenského Grobu
Foto: Libic Lubomir
Sezóna husacích hodov sa začína práve v týchto dňoch! Tento rok ju už po 15ty krát oficiálne odštartuje Deň otvorených dverí v Slovenskom Grobe. Milovníci dobrého jedla a kvalitnej husaciny by v sobotu 29. augusta nemali chýbať v Slovensko Grobe, ktorý je vďaka svojmu vychýrenému husacinárskemu remeslu vychýreným cieľom pre domácich gurmánov, ale i pre gastroturistov z celého sveta. Zástupcovia Cechu husacinárov sa netaja tým, že do Slovenského Grobu často zavítajú i slovenskí či zahraniční štátnici. Gurmánska špecialita spod Malých Karpát jednoducho uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky... „Srdečne pozývame všetkých, ktorí si chcú urobiť výlet do príjemného prostredia Slovenského Grobu a popri tom si vychutnať to najlepšie z umenia najskúsenejších slovenských husacinárov,“ pozýva Cech husacinárov Slovenského Grobu, tvorený ôsmimi reštauračnými prevádzkami Slovenského Grobu, ktoré sú v Cechu združené.

Grobský dvor, Gurmánsky Grob, Husacina Plus Penzión, Husacina u Zápražných, Penzión & Restaurant Karolína, Pivnica u Zlatej Husi, Husacina u Jakuba a Zelený dvor – tak znejú názvy reštaurácií, v ktorých sa husacinárska tradícia dodnes dedí z generácie na generáciu. Práve v týchto ôsmich vychýrených kuchyniach chutí husacie mäso a špeciality, ktoré k nemu patria, najlepšie z celého Slovenska i ďalekého okolia. Spomínané reštauračné prevádzky sú spoločne s partnermi - Bratislavským samosprávnym krajom www.region-bsk.sk a krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism www.tourismbratislava.com - zároveň organizátormi Dňa otvorených dverí, teda symbolického štartu sezóny husacích hodov. V týchto ôsmich vybraných reštauráciách sa môžu milovníci husaciny 29. augusta najesť dosýta za symbolickú cenu 7,- Eur. Podmienkou je len zakúpenie vstupenky na Deň otvorených dverí v hodnote 2,- Eur v ktorejkoľvek zo spomínaných reštaurácií Cechu. Po jej zakúpení môžu návštevníci degustovať a porovnávať 200 gramové porcie husaciny s lokšami a prílohou v ktorejkoľvek z prevádzok Cechu za spomínanú symbolickú sumu 7,- Eur. V predaji bude 1200 vstupeniek, približne toľko hostí totiž zvykne do Slovenského Grobu zavítať v prípade priaznivého počasia, ktoré by podľa predpovede malo byť aj tento rok.
Foto: CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU

Deň otvorených dverí v „slovenskej mekke husaciny“ sa toto leto rok uskutoční už 15-ty krát. Základným významom podujatia je dať návštevníkom možnosť, zvoliť si reštauráciu, v ktorej im husacina chutí najviac, aby sa neskôr vrátili na klasické husacie hody práve do tej svojej obľúbenej prevádzky a aby jej dobré meno šírili medzi gurmánmi ďalej... Návštevníci Dňa otvorených dverí budú mať okrem husaciny v prevádzkach Cechu husacinárov možnosť ochutnať tiež tradičné malokarpatské vína v Kultúrnom dome i v prevádzke Chateau Vin Mira Jajcaya. Chýbať nebudú ani obľúbené atrakcie pre deti, hudobný program a výletný vláčik, ktorý hostí prevezie po legendárnej obci. Vítané sú preto aj rodiny s deťmi, keďže Deň otvorených dverí sa koná každoročne na prahu letných prázdnin a začiatku školského roka.

Foto: CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU
CECH HUSACINÁROV SLOVENSKÉHO GROBU
Do Cechu husacinárov sa združilo 8 prevádzok, ktoré majú snahu udržať kvalitu a dobré meno husaciny v Slovenskom Grobe. Za každou upečenou husou je kus poctivej práce, čo ocenila aj Európska komisia 2006, keď zo 422 projektov z celej EU, Európska komisia vybrala za dodržiavanie tradície husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania. Každý spokojný hosť, je pre nás výzvou byť lepší a zvyšovať kvalitu našich služieb. Nenechajte si ujsť jedinečný zážitok v útulných reštauráciách Cechu husacinárov Slovenského Grobu.