Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Magazín

Celosvetová konferencia ALLATRA v Prahe: Experti o demokracii a klíme

Foto: ALLATRA

V pražskom paláci Lucerna sa 11. mája 2024 konala celosvetová konferencia účastníkov Medzinárodného spoločenského hnutia ALLATRA pod názvom „ALLATRA CLIMATE CRISIS EVENT“.

Praha 17. mája (TASR/OTS) - Na tomto významnom podujatí sa zúčastnili odborníci z rôznych oblastí, zástupcovia akademickej obce, médií, občianskej spoločnosti a delegácie dobrovoľníkov ALLATRA. Celkovo sa na konferencii zúčastnili občania z 35 krajín: EÚ, Severnej a Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Organizátorom konferencie bolo Medzinárodné spoločenské hnutie ALLATRA.

Hlavnými témami konferencie boli ochrana ľudských práv a základných slobôd, ohrozenie demokracie, ako aj exponenciálny nárast klimatických katastrof a hľadanie riešení tohto problému v rámci podpory OSN v boji proti zmene klímy.

Osobitným bodom programu konferencie bol prejav Dr. Egona Cholakiana, experta pre národnú bezpečnosť a federálneho lobistu USA, ktorý sa v rámci svojej návštevy Európy zúčastnil aj podujatia v Prahe. Hovoril o nutnosti otvorenej diskusie o hrozbách, ktorým dnes čelí celý demokratický svet, o ochrane základných ľudských práv a slobôd. Vo svojom vystúpení sa poďakoval účastníkom ALLATRA a zdôraznil, že sú to čestní, vzdelaní ľudia s najvyššími ľudskými kvalitami, ktorých aktívna dobrovoľnícka práca je zameraná na záchranu ľudských životov. Preto pre neho bude veľkou cťou reprezentovať hnutie ALLATRA na najvyššej úrovni v USA. Dr. Cholakian tiež uviedol, že v súvislosti s vyšetrovaním prenasledovania účastníkov ALLATRA zo strany antikultových organizácií a ich zámernou diskreditáciou v médiách zameranou na podkopanie autority a imidžu ALLATRA už bola nadviazaná spolupráca so Senátom USA, Kongresom a Ministerstvom zahraničných vecí USA.

Dr. Egon Cholakian

Účastníkov veľmi zaujali aj vystúpenia rečníkov z MSH ALLATRA a partnerského projektu Tvorivá spoločnosť na tému klimatických zmien a dôležitosti informovanosti verejnosti: Mariny Ovtsynovej (USA), prezidentky MSH ALLATRA, Olgy Schmidt (USA), prezidentky Tvorivej spoločnosti, Dr. Johna Ahna (USA), experta na vývoj nových technológií v oblasti energetiky, chemických procesov a prírodných vied, a Taliya Shkurupiya (USA), nezávislého odborníka v oblasti klimatických zmien. Uviedli, že prognózy zmeny klímy, ktoré hnutie ALLATRA a projekt Tvorivá spoločnosť prezentovali na fórach a konferenciách preložených do 150 svetových jazykov, sa každoročne potvrdzujú faktami klimatických udalostí a grafmi exponenciálneho nárastu katakliziem.

Počas konferencie sa premietali populárno-vedecké filmy s prognózami klimatickej situácie. Na príklade geodynamickej situácie v SAE a Číne bol naznačený trend vývoja klimatických javov v nasledujúcich rokoch. Premietal sa aj populárno-vedecký film o technológii výroby pitnej vody z atmosféry. Táto technológia má potenciál globálne vyriešiť svetovú vodnú krízu, vyčistiť oceány od mikroplastov a výrazne prispieť k zlepšeniu ekológie planéty.

Potreba hľadania účinných riešení na boj s klimatickou krízou bola vždy jednou z kľúčových tém činnosti dobrovoľníkov ALLATRA. Na konferencii sa tiež zdôraznilo, že úsilie a ciele MSH ALLATRA sú plne v súlade so 17 Cieľmi udržateľného rozvoja Organizácie Spojených národov (OSN).

Hlavný program konferencie “ALLATRA CLIMATE CRISIS EVENT”, vystúpenia rečníkov a premiéry populárno-vedeckých filmov budú čoskoro k dispozícii na kanáli ALLATRA TV a na platforme Creative Society.