Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Centrum TAPA dáva deťom z najväčšieho slumu v Nairobi šancu

Ilustračné foto Keňanky s dcérou. Foto: TASR/AP

Centrum nahrádza predovšetkým predškolské zariadenie. Nachádzajú sa v ňom tri triedy materskej školy a triedy pre žiakov najnižších ročníkov základnej školy.

Bratislava 28. februára (TASR) – Centrum TAPA (Transform a Person, Africa) poskytuje deťom z najväčšieho slumu v hlavnom meste Kene vzdelanie a jedlo. Večere a víkendy však trávia doma v slume. "Dávame im vzdelanie, jedlo a lásku, ktorá im chýba, pretože pochádzajú zo zlých podmienok. Bežné deti nemajú radi školu, ale tieto cez víkend plačú, aby už do nej mohli ísť. Veríme, že ak im dáme vzdelanie a vytvoríme dobré podmienky, dáme im i budúcnosť bez slumu a teda keď vyrastú, budú sa môcť z neho odsťahovať." Pre TASR to uviedol riaditeľ centra TAPA Johnson Migwi.

Napriek tomu, že skončil britskú univerzitu Oxford Brookes, rozhodol sa pomáhať deťom, ktoré pochádzajú z kenského slumu Kibera. Ten je zároveň druhým najväčším africkým slumom. Centrum pre deti supluje predovšetkým predškolské zariadenie. Nachádzajú sa v ňom tri triedy materskej školy a triedy pre žiakov najnižších ročníkov základnej školy. Starší žiaci navštevujú školu, ktorá je neďaleko, avšak každý deň môžu prísť po vyučovaní do centra a robiť si tam domáce úlohy. Zároveň dostanú i teplú večeru. V súčasnosti je v centre podľa riaditeľa 70 detí, no dokončilo ho už 120.

TAPA poskytuje deťom denne raňajky, obed a večeru na základe nutričného programu. To bolo aj jednou z podmienok finančnej podpory Allana Bussarda, správcu Nadácie Integra, rodáka z Kanady, ktorý už roky podniká na Slovensku. "Nadácia Integra pôsobí na Slovensku s programom Malaika. Program sa venuje adopcii afrických detí na diaľku. Máme 400-450 slovenských rodín, ktoré pravidelne prispievajú na náklady spojené napríklad so stravovaním dieťaťa. Zatiaľ máme päť projektov v Keni a jeden väčší v Etiópii," uviedol pre TASR Bussard. Vo všetkých projektoch takto podporujú približne 1100 až 1200 detí.

Centrum pravidelne kontrolujú, aby sa uistili, že sa finančné prostriedky využívajú správnym spôsobom. Vyplýva to zo zlej skúsenosti z minulosti. "Mali sme projekt, od ktorého sme museli odstúpiť, pretože s peniazmi nehospodárili transparentne. Zariadenie fungovalo s deťmi, avšak sme nevedeli dokázať donorom, že sa hospodárilo správne, takže sme od projektu odstúpili," konštatoval Bussard. Ako vysvetlil pri neohlásených kontrolách zistili, že deti nechodili na pravidelné lekárske prehliadky a ani nedostávali poriadne jedlo s mäsom. To mnohokrát skončilo v rodine vedúceho projektu, s ktorým ukončili spoluprácu.

Zdôraznil, že ich finančná podpora funguje na princípe nevytvorenia úplnej závislosti od slovenských peňazí. Vítajú, ak jednotlivé projekty majú ešte nejakú vedľajšiu zárobkovú činnosť. Napríklad projekt TAPA vyrába vo svojich priestoroch školské uniformy a predáva ich kenským školám. Deti, ktoré pre vek už musia centrum opustiť, dostanú okrem školských pomôcok i takúto uniformu.

Väčšina detí v centre má zvyčajne iba jedného rodiča, matku. Ako uviedol riaditeľ centra, deti majú dve kategórie rodičov – buď tých, ktorí majú záujem o dieťa, ale sú v zlej finančnej situácii alebo tých, ktorí vystavujú svoje deti fyzickému či sexuálnemu násiliu. Väčšina matiek zo slumu si každý deň odchádza hľadať príležitostnú prácu alebo brigádu. Zarábajú si praním bielizne pre bohatších ľudí, nákupom a predajom zeleniny či oblečenia z druhej ruky. Ak má rodina i otca, ten zvyčajne hľadá manuálnu prácu ako nosenie vody, predaj rozličného tovaru alebo ručné vozenie nákladu na vozíkoch.