Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Sieť kníhkupectiev Panta Rhei ocenila úspešných autorov za rok 2014

Zo slávnostného udeľovania cien Panta Rhei Awards 2014 v Bratislave 9. apríla 2015. Na snímke spisovateľka Táňa Keleová - Vasilková si prevzala ocenenie v kategórii Slovenský top autor roka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenskou Top autorkou za rok 2014 je rodáčka z českého Chomutova, spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Panta Rhei, najväčšia sieť kníhkupectiev na Slovensku, dnes večer ocenila už po šiesty raz najpredávanejšie knihy a najúspešnejších autorov siete Panta Rhei za rok 2014. Medzi desiatkou ocenených sú aj známe osobnosti autorského pera Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Banáš a Halina Pawlowská.

Slovenskou Top autorkou za rok 2014 je rodáčka z českého Chomutova, spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková. Zároveň si odniesla aj ocenenie za Top titul roku 2014. Získala ho za knihu Čo to bude? z vydavateľstva Ikar. Autorka v tomto titule ponúkla príbeh kaderníčky Jany a jej dcéry, kozmetičky Zorky. Keleová-Vasilková je ojedinelou autorkou na slovenskej literárnej scéne, predaj jej kníh už presiahol 1,1 milióna výtlačkov.

Ocenenie za audiovizuálny titul získalo DVD Spievankovo 4, veselá angličtina pre deti z vydavateľstva Tonada. V poradí štvrté pokračovanie obľúbeného pesničkového DVD pre deti od Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho prevedie deti krajinou Spievankovo, kde žije Spievanka a Zahrajko, býva aj víla Nezábudka a jej kamarát zajko Smejko. Zajko Smejko chce ísť na výlet do Anglicka a kamaráti ho naučia po anglicky.

Spisovateľka Halina Pawlovská si prevzala ocenenie český top autor. Túto cenu získala už aj v predchádzajúcich ročníkoch. V kategórii detský top titul je víťazom kniha Môj macík z pera Márie Rázusovej-Martákovej (1905-1964) z vydavateľstva Eastone Books. Ocenenie mládežnícky top titul patrí knižke Na vine sú hviezdy autora Johna Greena z vydavateľstva Ikar v slovenskom preklade Milana Kopeckého.

O jednu z cien sa zaslúžili aj zamestnanci spoločnosti Panta Rhei, ktorým prechádzajú cez ruky desiatky kníh. V ich hlasovaní Panta Rhei top ocenenie získal titul Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, autora Jonasa Jonassona z vydavateľstva Ikar. Dvadsaťtisíc čitateľov v internetovom hlasovaní rozhodlo o čitateľskom top titule za rok 2014. Stal sa ním Kód 1 Tajomstvo zázrakov z pera Jozefa Banáša.

Fotogaléria z Panta Rhei Awards 2014



Po prvý raz vyhlásili organizátori aj Top 10 vydavateľstiev. Za rok 2014 sú nimi Ikar, Fragment, Slovart, Eastone Books, Evitapress, Ottovo nakladateľstvo, Egmont, Svojtka & Co., Príroda a Slovenský spisovateľ.

Čo to bude? je v poradí 29. knihou z pera dnes večer dvakrát ocenenej autorky Táne Keleovej-Vasilkovej. „Teší ma to, naozaj si to veľmi vážim, možnože som až príliš skromná, ale toto mi nenapadlo. Tej knižočke som verila, vedela som, že osloví moje čitateľky, že sa v nej nájdu, pretože je ľudská. Inšpirovaná životom som stále, vnímam ho, cítim, plačem spolu s ostatnými a smejem sa ešte radšej,“ uviedla pre TASR ocenená autorka.

Panta Rhei Awards je slávnostné odovzdávanie cien najúspešnejším autorom a titulom v sieti kníhkupectiev Panta Rhei za uplynulý rok. Svoju históriu začalo písať v roku 2010, keď sa počas galavečera odovzdávali ocenenia autorom a knihám podľa čitateľskej popularity za rok 2009.