Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Čertovu dolinu a chodník J. Surovca turisti navštevujú aj v zime

Na snímke zamrznutá voda na skalách Čertovej doliny pri sedle Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota dňa 28. februára 2017. Foto: TASR/Branislav Caban

Novinkou je drevená rozhľadňa na Zbojskej, ktorá bola postavená koncom minulého roka vďaka prostriedkom, ktoré poskytlo Švajčiarsko prostredníctvom svojho finančného mechanizmu.

Tisovec 28. februára (TASR) – Skalný kaňon Čertova dolina a náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorý ním prechádza, vyhľadávajú turisti aj v zime. TASR to potvrdila Andrea Vlčková zo Zbojníckeho dvora v sedle Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota, v rámci ktorého funguje i miestne turistické informačné centrum.

„Dolina je v zime oveľa krajšia. Turisti sa u nás informujú o možnosti jej prechodu a aj do nej chodia, hoci v menšom počte než v lete,“ uviedla Vlčková s tým, že v zime je terén trochu náročnejší a treba si dávať pozor. „Zaznamenali sme však i prípad, kedy dolinou prešiel muž, ktorý mal len poltopánky a kožený kabát,“ podotkla.

Minulý rok po intenzívnych zrážkach bola Čertova dolina časť sezóny nepriechodná, keďže prívalová voda strhla rebríky a kmeňmi stromov i kameňmi upchala niektoré úzke časti kaňonu. Podľa Vlčkovej ich však do niekoľkých týždňov odstránili a priechodnosť doliny zvyknú kontrolovať. „Nemôžeme však robiť veľké zásahy, keďže je vo štvrtom pásme ochrany,“ dodala.



Zaujímavosť doliny a jej potenciál pre turizmus potvrdil pre TASR aj predseda turistického oddielu KOS Rimavská dolina Dušan Kojnok. „Je to niečo ako malý Slovenský raj. Ide o jedno z najväčších lákadiel a pýchu okolia Tisovca,“ povedal.

Čertova dolina sa nachádza na západnom okraji Národného parku Muránska planina a vyznačuje sa výrazným krasovým reliéfom a zachovanými lesnými spoločenstvami s jedľou, smrekom, bukom a cennými listnáčmi. Preteká ňou Čertov potok a jeho skalnatým korytom vedie náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorý dolinou podľa legendy unikal pred žandármi. Chodník tvorí okruh dlhý približne 4,7 kilometra s východiskom v sedle Zbojská a prevýšením 268 metrov.

Neďaleko Čertovej doliny sa nachádza Čertova jaskyňa a v svahu priamo nad dolinou vedie ozubnicová železničná trať z Tisovca na Zbojskú, po ktorej premáva historický parný vlak. Novinkou je drevená rozhľadňa na Zbojskej, ktorá bola postavená koncom minulého roka vďaka prostriedkom, ktoré poskytlo Švajčiarsko prostredníctvom svojho finančného mechanizmu.