Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Česi majú najradšej sami seba a susedné národy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zaradenie Čechov do prieskumu je zámerné, pretože slúži na porovnanie s ostatnými národnosťami.

Praha 13. apríla (TASR) - Česi majú z národností najradšej sami seba. Sympatie pociťujú aj k Slovákom a Poliakom, skôr sympatickí sú im Židia, Gréci, Nemci, Maďari a Bulhari. K ďalším národnostným skupinám žijúcim v ČR majú vzťahy neutrálne alebo prevažuje antipatia. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), o ktorom dnes informoval portál novinky.cz.

Zaradenie Čechov do prieskumu je zámerné, pretože slúži na porovnanie s ostatnými národnosťami. Na hodnotenie bola použitá sedembodová stupnica, pričom známka 1 znamená "veľmi sympatickí", štvorka neutrálny vzťah a sedmička "veľmi nesympatickí".

Víťazní Česi vyšli z hodnotenia s priemerom 1,93, Slováci dostali "známku" 2,13. Na tretej priečke nasledujú Poliaci, ktorí dostali priemerné hodnotenie 2,96.

S priemerom viac ako tri sa na ďalších miestach umiestnili Židia (3,3), Gréci (3,48), Nemci (3,58), Maďari (3,71) a Bulhari (3,86).

Neutrálny postoj Česi zaujímajú k Srbom (4,02), Vietnamcom (4,02), Rusom (4,07), Číňanom (4,16), Rumunom (4,55), Ukrajincom (4,64) a Albáncom (4,75).

Na chvoste rebríčka sa s priemerom 5,69, zodpovedajúcim hodnoteniu "skôr nesympatickí", umiestnili Rómovia.

Do prieskumu boli zahrnuté etniká žijúce v ČR, vzťah k obyvateľom západoeurópskych štátov sa neskúmal.