Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Česi sa vracajú od SMS pozdravov späť k vianočným pohľadniciam

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Aj keď je odoslanie klasickej pohľadnice drahšie ako cena textovej správy, ktorú si účtujú mobilní operátori, Čechov to od tradičných pohľadníc úplne neodradilo.

Praha 22. decembra (TASR) - Vianočné pohľadnice v Česku zažívajú nový rozmach. Obyvatelia susednej krajiny sa postupne vracajú od elektronických vianočných želaní späť k tradičným sviatočným pohľadniciam.

Podľa predbežných výsledkov ich tento rok znova poslali viac než vlani, konštatuje na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24.

Aj keď je odoslanie klasickej pohľadnice drahšie ako cena textovej správy, ktorú si účtujú mobilní operátori, Čechov to od tradičných pohľadníc úplne neodradilo. Pohľadnice tak zrejme čaká rovnaký osud ako knihy - hoci sa ich snažia prevalcovať moderné technológie, zo životov ľudí nemiznú.

"Je prekvapujúce, že táto tradícia vôbec nezmizla, každopádne zákazníci sa správajú dosť nevypočítateľne. Vlani sme napríklad vypredali všetky pohľadnice, ktoré boli na poštách," uviedol hovorca Českej pošty Ivo Mravinac.

Vianočné pohľadnice sa v Česku posielajú už vyše 120 rokov. Pôvodne vznikli z korešpondenčných lístkov, ktoré si ľudia na sviatky chceli ozdobiť. "Neviem, či by som mohol hovoriť o mánii, ale bolo to nesmierne populárne vlastne už od toho 19. storočia," dodal Tomáš Kavka z Poštového múzea.