Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Osobnosti z kultúry a športu dvoch krajín spojil futbal a odkaz ČSR

Symbolicky, štyri roky pred vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky, sa vo Veľkých Bieliciach, časti Partizánskeho, uskutočnil 25. októbra 2014 prvý futbalový zápas v rámci projektu Československý lev. Na projekte, ktorého cieľom je spájať Slovenskú a Českú republiku nielen prostredníctvom športu, sa zúčastní takmer šesť desiatok známych hercov a športovcov z oboch krajín. Na snímke herec Peter Batthyany. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Cieľom Československého leva je spájať kultúru, šport a šoubiznis Česka a Slovenska.

Partizánske 25. októbra (TASR) - Symbolicky, štyri roky pred vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky, sa vo Veľkých Bieliciach, časti Partizánskeho, uskutočnil dnes prvý futbalový zápas v rámci projektu Československý lev. Na projekte, ktorého cieľom je spájať Slovenskú a Českú republiku nielen prostredníctvom športu, sa zúčastní takmer šesť desiatok známych hercov a športovcov z oboch krajín.

"Cieľom Československého leva je spájať kultúru, šport a šoubiznis Česka a Slovenska. Hercov, spevákov, zabávačov a športovcov. Aby sme sa stretávali a robili radosť ľuďom v celom "Československu" a nielen tam, ale i vo svete, lebo už nás oslovili ukrajinskí priatelia, ktorí majú podobné mužstvo," uviedol pre TASR prezident Československého leva Jozef Oklamčák.

Ako ďalej ozrejmil, keďže v projekte Československý lev ide o "show sport team", jeho členovai budú hrať futbal, hokej, vodné pólo, všetky druhy športov, do ktorých športovcov i iných členov vedenie leva dostane. "Sú tu olympijskí víťazi, majstri sveta v kajaku, kixboxe. Sú to vlastne ľudia, ktorí sú vo svete známi, ale na Slovensku a v Čechách stále menej a menej. Chceme ich trošku predstaviť Slovensku a Česku," dodal.

Jedným zo zástupcov slovenskej strany je hudobník Igor Kmeťo starší: "Som bývalý Čechoslovák, mal som rád Československo, a keď sa rozdelilo, bolo mi smutno," komentoval pre TASR svoje pôsobenie v Československom levovi. Kmeťo podľa vlastných slov futbalové zručnosti má. "Hrával som dorasteneckú ligu, mám rád futbal a pozerám ho minimálne štyrikrát do týždňa," poznamenal.

"Je tu veľa ľudí, s ktorými sa poznám dlhé roky, či z Česka alebo zo Slovenska. Sme kamaráti, a prečo nie,"
povedal pre TASR ďalší z členov tímu spevák Pavel Drapák.

Projekt, ktorý vznikol len nedávno, bude prezentovať všetky oblasti spoločenského, športového a kultúrneho života, chce aktívne podporiť boj proti obezite a posilňovať tak motiváciu detí, mládeže i dospelých k chuti športovať a pracovať na zlepšovaní vlastnej fyzickej kondície. "Finančné prostriedky, ktoré v rámci svojich aktivít Československý lev vyzbiera, nebude poukazovať na kontá neziskových organizácií, ale vždy z návrhov ľudí vyberie toho, komu splní sen. Podporí a bude sponzorovať zvieratá v útulkoch a zoologických záhradách. Prostredníctvom sociálnych sietí formou dlhodobých súťaží budeme stále podporovať priateľstvo oboch krajín," uzavrel generálny manažér Československého leva pre ČR a SR Radek Komoráš.