Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Český psychiater a publicista Miroslav Plzák by mal 90 rokov

Miroslav Plzák, archívne Foto: Youtube

Medicínu vyštudoval v roku 1950. Profesionálne bol viac ako štvrťstoročie primárom psychiatrickej kliniky Fakulty všeobecného lekárstva Univerzity Karlovej v českej Prahe.

Libušín/Bratislava 25. augusta (TASR) - Český psychiater a publicista Miroslav Plzák sa stal známym najmä pre svoje často publikované pozoruhodné názory na partnerské a manželské spolužitie mužov a žien. Narodil sa v českom Libušíne 25. augusta 1925 a v utorok by sa dožil 90 rokov.

Medicínu vyštudoval v roku 1950. Profesionálne bol viac ako štvrťstoročie primárom psychiatrickej kliniky Fakulty všeobecného lekárstva Univerzity Karlovej v českej Prahe. Spočiatku sa zaoberal maniodepresívnymi psychózami, od polovice 60. rokov 20. storočia sa zameral na manželské a partnerské vzťahy a ich terapiu. Vytvoril samostatný odbor psychiatrie zaoberajúci sa manželstvom a problémami okolo manželstva - matrimoniológiu. Ako prvý v strednej Európe založil v Československu Linku dôvery a zakladal aj manželské a predmanželské poradne.

Vo vedeckej obci sa presadil ako autor prvej vysokoškolskej učebnice o poruchách manželského spolunažívania a ďalšími odbornými prácami z oblasti psychiatrie. Podieľal sa na príprave televíznych inscenácií a divadelných hier, z ktorých najznámejšia Záviš kontra Březinová sa v pražskom divadle Semafor hrala tri roky. Vystupoval v zábavných reláciách a zahral si v niekoľkých filmoch, ale s filmármi spolupracoval aj ako odborný poradca. Lekára stvárnil v snímkach Vrah skrývá tvář (1966), Causa Králík (1979), V hlavní roli Oldřich Nový (1980). Spolupracoval na príprave scenára pre televízny seriál Manželská tonutí (1996).

Prvú knihu vydal v roku 1967 a spomedzi vyše dvadsiatky populárno-náučných titulov o partnerských vzťahoch k najpopulárnejším patria napríklad Taktika a strategie v lásce, Klíč k výběru partnera pro manželství, Manželské judo, Othelon aneb Manuál o žárlivosti, K manželství připraven.

Neboli to nudné knihy – vkladal do nich humor a svojrázne rady. Predostrel v nich čitateľom mnoho príkladov, ako ľudia vnímajú svoje partnerské trápenia. Dokázal ich analyzovať a vyvodiť z nich všeobecné závery, ako šité pre náš stredoeurópsky priestor, ktoré sa v mnohom odlišujú od toho, čo prináša moderná zahraničná literatúra o tejto téme.

Podľa mnohých zverejnených rozhovorov s týmto skúseným a bystrým pozorovateľom ľudskej duše zmyslom manželstva nie je to, aby boli manželia šťastní – manželstvo je zložitá záležitosť a jeho zmyslom je potomstvo, no v ňom nesmie chýbať ani duchaplne organizovaný sex. Manželstvo je podľa Plzáka priestor, kde partneri robia všetko preto, aby im to "klapalo" a keď to vyjde, vtedy možno povedať, že manželia sa majú radi správnym spôsobom. K takýmto cynickým, ale zdá sa, že aj rozumným záverom priviedla Plzáka jeho dlhoročná klinická prax.

Miroslav Plzák, ktorý bol dva razy ženatý (syn z druhého manželstva ako mladý študent spáchal samovraždu), zomrel 13. novembra 2010 doma v Prahe vo veku 85 rokov.