Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Český ústavný súd dal bodku za sporom Vondráčková-Kubišová

Na snímke Marta Kubišová. Foto: FOTO TASR/Bohdan Kopčák

Požadovanú sumu 1,38 milióna korún za nerealizovanie plánovaného spoločného turné niekdajšej formácie Golden Kids, ktorej členom bol okrem nich ešte Václav Neckář, Kubišová uhradiť nemusí.

Praha 25. mája (TASR) - Bodku za súdnym sporom dvoch renomovaných českých speváčok - Heleny Vondráčkovej, respektíve jej agentúry MM, a Marty Kubišovej - dal dnes Ústavný súd ČR. Požadovanú sumu 1,38 milióna korún za nerealizovanie plánovaného spoločného turné niekdajšej formácie Golden Kids, ktorej členom bol okrem nich ešte Václav Neckář, Kubišová uhradiť nemusí. Informovali o tom dnes české médiá.

Podľa názoru ústavných sudcov sťažnosť agentúry, ktorej jednateľom je Vondráčkovej manžel Martin Michal, obsahovala tie isté argumenty, ktorými sa zaoberali už súdy prvého i druhého stupňa. Tie postupovali v súlade so zákonom a svoje stanoviská adekvátne zdôvodnili. Ústavný súd preto pripomenul, že korigovať môže iba vážne pochybenia, tie však v tomto prípade neodhalil.

Helena Vondráčková
Foto: TASR/Martin Baumann


Žalujúca strana poukazovala na fakt, že Marta Kubišová neoprávnene odstúpila od ústnej dohody o turné a spôsobila tým druhej strane materiálne škody. Súdy nižšej inštancie už skôr dospeli k záveru, že právoplatne nedošlo k uzavretiu dohody ani v písomnej, ani v ústnej forme. Najvyšší súd odvolanie agentúry zamietol ako neprípustné už v roku 2013.

Séria koncertov Golden Kids sa mala konať v roku 2008 pri príležitosti 40. výročia vzniku zoskupenia, no napokon k nej nedošlo kvôli absencii dohody o podmienkach. Kubišová zodpovednosť za neuskutočnenie projektu opakovane odmietla.